Menu Zavřít

Banka, která mění Česko. Už třicet let

11. 11. 2019
Autor: ČSOB

ČSOB je vedoucím hráčem na bankovním trhu v České republice. Staví na pevném a dlouhodobém partnerství s každým klientem, ať už v oblasti osobních a rodinných financí, ve financování malých a středních firem nebo v korporátním financování.

ČSOB dosud podpořila českou ekonomiku celkovou částkou 812 miliard korun. Je jedním z největších plátců daně z příjmu právnických osob, jen za loňský rok odvedla státu bezmála 3,4 miliardy korun. Je součástí významné mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

Finanční dům pro lidi

Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých takřka 4,3 milionu klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. Dostupnost finančních služeb po celé České republice je zajištěna zejména díky husté síti 227 bankovních poboček, 290 poradenských míst stavební spořitelny, 3200 poštovních míst a 1067 bankomatů.

V programu Finanční vzdělávání ČSOB pro školy se stará o rozvoj znalostí o financích a penězích mezi školáky a studenty. Jen v roce 2018 navštívilo 80 zaměstnanců ČSOB 141 základních a středních škol a proškolilo téměř 14 tisíc žáků. Ve spolupráci s Českou asociací Science center pokračuje ČSOB ve výukových programech pro rodiny s dětmi, během kterých se děti hravou formou učí zacházet s penězi. ČSOB se zaměřuje i na kybernetickou bezpečnost, kde úzce spolupracuje i s Policií České republiky. Dlouhodobě poskytuje stipendia z programu Fond vzdělávání, který od roku 1995 rozdělil více než 32 milionů korun.

  ČSOB kampus je symbolem šetrného přístupu k životnímu prostředí

ČSOB pracuje na tom, aby všechny banko-maty disponovaly sluchovou navigací pro nevidomé a na pobočkách přidává navigační majáky. Zlepšuje také bezbariérovost poboček a zajišťuje dostupnost finančních služeb po celé České republice. Pro neslyšící provozuje službu eScribe. Ve spolupráci s organizací Sue Ryder zajišťuje ČSOB platformu Neztratit se ve stáří. Ta nabízí poradenství seniorům a lidem, kteří o ně pečují.

ČSOB rovněž významně podporuje charitativní projekty. Prostřednictvím čtvrté výzvy Team Blue, jejímž cílem bylo překonat sportem vzdá-lenost ze Země až na Měsíc, byly rozděleny více než tři miliony korun mezi třicet organizací.

Péče o zaměstnance

ČSOB patří k nejatraktivnějším a nejžádanějším zaměstnavatelům. Její zaměstnanci si v roce 2018 polepšili v průměru o osm procent. ČSOB zaměstnance vzdělává, jen za uplynulý rok to znamenalo 34 563 dnů školení. Kromě toho prohlubuje znalosti i pracovníkům partnerské České pošty, kde už bylo proškoleno jejích 5 500 lidí. ČSOB podporuje rovné příležitosti, větší zapojení žen v manažerských pozicích a zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

ČSOB postupně srovnává rozdíl v počtu i ve mzdovém ohodnocení žen a mužů ve vyšším managementu. Banka pomáhá se slaďováním rodinného a pracovního života, kam patří například flexibilní pracovní doba, zkrácené pracovní úvazky, možnost práce z domova nebo vytváření sdílených pracovních míst. Dřívější návrat maminek a tatínků z rodičovské dovolené podporuje ČSOB prostřednictvím Programu pro rodiče nebo Dětským centrem. ČSOB otevírá prostor pro mezigenerační dialog podporou a rozvojem komunit „generace Y-ČSOB“ a pracovníků „55plus“.

Důraz na firmy a regiony

ČSOB je přední bankou pro korporace a firmy na českém trhu. Sítí svých poboček jim zajišťuje širokou dostupnost finančních služeb, prostřednictvím EU centra pomáhá získávat evropské dotace a díky jedinečné službě Trade Club zase rozšiřuje kontakty a trhy exportérům. ČSOB podporuje i menší podniky a živnostníky, kteří mají v české ekonomice nezastupitelnou roli. Snaží se jim vytvářet přívětivější prostředí ať už snížením administrativní zátěže nebo poskytováním odborného poradenství. Pro začínající podnikatele otevřela akcelerační program Start it @ČSOB. Nezapomíná ani na sociální podniky. Pro ně vyhlašuje každoročně grantový program, který se nově nazývá Start it @social.

  ČSOB, ilustrační foto

ČSOB motivuje veřejnost, aby se aktivně za-pojila do podpory a zlepšování kvality života ve svém nejbližším okolí. Sama pak veřejností nejoblíbenější projekty oceňuje finančními prostředky. Celkem bylo takto podpořeno přes 700 projektů a ve všech regionech rozděleno 38 milionů korun. Skladba projektů je velmi pestrá, patří k nim třeba záchrana strádajícího kostela v Nových Domcích u Rozvadova, pořízení koloběžek pro pečovatelky v brněnské Diakonii Českobratrské církve evangelické nebo mobilní koupací vana pro Hospic sv. Zdislavy.

Chytré inovace

Banka umožňuje chytrá řešení pro města a v rámci nich zajišťuje platby kartou v MHD a podporuje časové jízdenky na platební kartě. Bezkontaktně cestující zaplatí každý měsíc už přes milion jízdenek ve vozidlech veřejné dopravy v Praze, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem nebo Karlových Varech. Mezi další možnosti bezhotovostní mobility v rámci systému od ČSOB patří placení parkovného na záchytných P+R parkovištích i mnoha jiných místech pomocí mobilních aplikací. Chytrým řešením fandí i v Kolíně, kde ve spolupráci i s ČSOB jako první zavedli na základních školách chytrou klíčenku, multifunkční nástroj, který je přístupovou i předplacenou kartou a průkazkou zároveň.

 ČSOB, ilustrační foto

Platební karta může úspěšně sloužit i jako speciální regionální sportovní karta. Ta přináší uživatelům nejen výhody od oblíbeného klubu, ale také slevy u místních obchodníků. ČSOB s těmito kartami začala jako první a spojila se například s předními hokejovými kluby (Pardubice, Litvínov, Brno a České Budějovice), s fotbalovými kluby (Plzeň, Liberec a Hradec Králové) a s golfovým klubem Golf Club Hostivař.

Pro živý svět kolem

Udržitelný rozvoj je prioritou pro ČSOB i pro celou skupinu KBC. ČSOB využívá energii pro svou činnost převážně z obnovitelných zdrojů a díky inovacím je snižována energetická náročnost sídel i poboček. Aktivně financuje obnovitelné zdroje energie a poradenství v této oblasti. V roce 2018 se navíc zavázala úplně odstoupit od financování nových projektů v uhelném sektoru. Snižuje také množství odpadu, emisí CO2 i spotřebu papíru díky využívání biometrických podpisů a převedením většiny aktivit do elektronické podoby.

BRAND24

Symbolem šetrného přístupu ČSOB je centrála v pražských Radlicích. První budova obdržela v roce 2007 prestižní ocenění Stavba roku. Na ni navázala další stavba, která dotvořila celý kancelářský komplex ČSOB Kampus. Letos dokončená budova patří k nejmodernějším v Evropě. Kopíruje reliéf svahu, dokonale splývá s okolím a splňuje nejvyšší ekologické standardy v souladu s mezinárodní certifikací LEED Platinum. Unikátní je zejména řešení vytápění a ochlazování. To zajišťuje soustava tepelných čerpadel – 177 zemních vrtů o hloubce 150 metrů a celkové délce přes 26 kilometrů, která je největší soustavou geotermických vrtů v Česku. Budova tak nepotřebuje klasickou kotelnu. Má také vlastní systém využívání dešťové vody. Další moderní a ekologická budova ČSOB bude stát v Hradci Králové a nezapomíná se ani na stávající pobočky. Průkopníkem je zlínská, kam se instalovaly solární panely.

 Milníky ČSOB

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).