Menu Zavřít

Proč něco dělat špatně, když to jde hůř. Stavební řízení se zkomplikují

13. 11. 2018
Autor: Hynek Glos/Euro

Všechna stavební řízení zahájená a neukončená od počátku roku musejí proběhnout znovu.

V délce stavebního řízení jsme mezi nejhoršími na světě, ale pořád nejsme nejhorší. Po posledním příspěvku končících pražských zastupitelů se to ale může změnit. Na začátku září vydalo Zastupitelstvo hlavního města Prahy opatření obecné povahy č. 55/2018, jehož deklarovaným cílem je jednodušeji umísťovat technickou a dopravní infrastrukturu do celoměstského systému zeleně. Nově může stavebník také požádat o navýšení koeficientu zástavby o jeden stupeň beze změny územního plánu.

Bohulibý krok ve prospěch stavebníků má ale háček v tom, že od počátku letošního roku platí nově povinnost přikládat k žádosti o stavební povolení závazné stanovisko odboru územního rozvoje magistrátu.

A tak stavebníci přidávají k žádosti už tři čtvrtě roku pracně sehnaný papír. Leč teď jim je to k ničemu, protože stavební úřady nyní potřebují závazné stanovisko, které je v souladu s novým opatřením č. 55/2018 (bylo rafinovaně přijato bez přechodné lhůty) a to již vyřízené považují za neplatné. Prakticky to znamená, že všechna stavební řízení zahájená a neukončená od počátku roku musejí proběhnout zcela znovu, a zpozdí se tak podle odhadů minimálně o tři až čtyři měsíce, spíše však o půl roku. A pak, že už hůře být nemůže.

Přečtěte si také:

Boom pokračuje. Stavebnictví zvýšilo růst na 12,4 procenta

Praha odepíše jako zmařené investice přes devět milionů korun, například za cyklostezky či lávky

BRAND24

Písek v soukolí. Stavební boom může zastavit ochrana podzemní vody

Doba povolení stavby bytů v Praze se za poslední dekádu ztrojnásobila

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).