Menu Zavřít

Pirátské recepty doktora Hřiba: chystá se revoluční koncepce pražského zdravotnictví

28. 7. 2018
Autor: Martin Pinkas

Stavitelské plány favorita na křeslo pražského primátora Zdeňka Hřiba mají hodně nazelenalý nádech.

Kandidát na pražského primátora Zdeněk Hřib nás pozval na rozhovor do nového sídla Pirátů v Praze na Palackém náměstí. Piráti si pronajali prostory v rohovém domě Na Moráni 3, kde mívala pobočku ČSOB. Rozsáhlé prostory působí dost vybydleně a Hřib sdílející kancelář jen s uvadající jukou v nich vypadá trochu opuštěně. To se prý ale změní, až se tam začne scházet celá partaj včetně 22 poslanců. Ti stvrdili proměnu okrajové strany v politickou sílu, kterou není neradno podceňovat. V Praze obzvlášť.

Pražská cesta

Piráti v posledních čtyřech letech v metropoli předvedli, že jsou pracovití, originální a umějí se voličům prodat. Na rozdíl od jiných partají. Zatímco ostatní pořádali soutěž o nejneschopnější stranu, Piráti ovládli mediální prostor s milionovými odměnami Radmily Kleslové (pravé ruky Andreje Babiše) z eráru a přičinili se ojejí odchod. Vytočit do běla dokázali exprimátora Pavla Béma, když se dožadovali, aby na něj Praha podala žalobu za způsobenou škodu v kauze Opencard. (Marně.) Magistrátní úředníky trápili soustavným přísunem žádostí o dokumenty podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Radním kladli nepříjemné otázky patrně i proto, že asi jako jediní poctivě studovali stohy schvalovaných materiálů. Přicházeli s vlastními návrhy řešení problémů. (Pro ty ale nedokázali najít spojence.)


Přečtěte si rozhovor:

Praha není složitější než zdravotnictví, říká kandidát Pirátů na primátora Hřib

 Kandidát na pražského primátora za Pirátskou stranu Zdeněk Hřib


Piráti prostě byli dobrou opozicí. Neodmítli ale ani nabídku sestavit „protestní“ koalici, když se ta vedená Adrianou Krnáčovou (ANO) rozpadla. Nakonec to nedopadlo, což je možná škoda, protože by se ukázalo, jestli dokážou od odhalování korupčních kauz přejít k vládnutí, které se bez kompromisů neobejde. Před letošními komunálními volbami jsou Piráti v Praze považováni za favority - v těch parlamentních loni v říjnu dostali v metropoli 17 procent, v městských částech Praha 2, 5 a 6 dokonce vyhráli -, s největší pravděpodobností však nedosáhnou výsledku, který by jim umožnil vládnout samostatně. K ODS už si ale uzavřeli cestu předem, když řekli, že nebudou spolupracovat se stíhaným lídrem. Na věci prý nic nemění ani to, že kauzu Bohuslava Svobody nelze s tou Babišovou vůbec srovnávat.

Kde se vzal, tu se...

Volební úspěch v parlamentních volbách Pirátům nicméně vysál do sněmovny přirozeného lídra, matfyzáka s právnickým diplomem Jakuba Michálka, kterému sluší oblek. Ač „nepirátského zjevu“, udával směr. Pražané si jej oblíbili, v anketě chtěli, aby rozléval na Vánoce místo primátorky Adriany Krnáčové (ANO) tradiční rybí polévku. Na sklonku zimy si tedy Piráti zvolili jiného kandidáta na primátora. Stal se jím Zdeněk Hřib, o kterém do té doby nikdo neslyšel, což působí vedle bývalého ministra spravedlnosti Jana Pospíšila (TOP 09), nebo nejslavnějšího porodníka v zemi Bohuslava Svobody (ODS) jako nevýhoda, kterou těžko dožene tím, že bude nosit stále stejné sako, aby jej lidé poznali. Ano, to chce dělat.

Zdeněk Hřib je doktor, ale pacienta nikdy neléčil, přestože prý chtěl. Údajně se odmítl podřídit otrockým podmínkám nastupujících doktorů (vydělal by zhruba tak na tramvajenku) a raději nastoupil do firmy dodávající informační systémy do zdravotnictví. Dnes sedí za Piráty ve správní radě VZP a v hlavě spřádá revoluční koncepci pražského zdravotnictví. Na město by měly přejít všechny nemocnice včetně těch fakultních. Že by kolosy Prahu patrně zruinovaly, si nepřepouští. Říká, že je to prostě o tom změnit myšlení a zapojit „šedou kůru mozkovou“.

Prostě to vyřeší

Kromě ochlazování města sázením stromů hodlá Hřib samozřejmě vyřešit i dopravu a nedostupné bydlení. Zatímco jeho recepty na bytovou krizi znějí celkem střízlivě, u dopravy to tak nevypadá. Pokud opravdu znovu otevře debatu o tom, kudy má vést nejdůležitější silnice v republice - Pražský okruh, může očekávat, že mu ze Spořilova přijde petice s názvem Stop hovězím nápadům. V rozhovoru se Hřib sice k myšlenkám Zelených otevřeně nehlásí, ale převzal od nich minimálně náhled na Metropolitní plán. Oproti tomu poměrně vizionářsky působí jeho proklamace, že bude prosazovat alternativní směr ve školství.

Pražský maraton. Boj o vládu nad hlavním městem nemá favorita

 Happening za otevření jižního vstupu do stanice metra Budějovická

Dále čtěte:

Resuscitace pražských růží. ČSSD má zachránit Landovský

Prostě vás zase nalákáme. Hnutí ANO tentokrát nejde do pražských voleb jako favorit

Starosta Prahy 7 Čižinský chce v příštím roce dobýt magistrát

Exministr Ludvík o krizi ČSSD: Kampaň v Praze byla k smíchu

BRAND24

Krnáčová nebude obhajovat post primátorky. Zůstane řadovou členkou ANO

Krnáčová odvolala ředitelku magistrátu Děverovou. Kvůli kauze dotací do sportu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).