Menu Zavřít

Omezená nabídka a nová pravidla ČNB ženou ceny nových bytů vzhůru

24. 10. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 15,5 procenta na 96 tisíc korun za metr čtvereční. Tempo růstu cen se však snížilo z 24 procent na konci druhého čtvrtletí. Počet prodaných bytů klesl o 12,5 procenta na 1050 a byl nejnižší od druhého čtvrtletí 2013. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

„Prodejní cena odpovídá aktuální omezené nabídce nových projektů. Do této nepřirozené situace na trhu navíc zasáhla centrální banka, která stanovila nová pravidla pro poskytování hypoték. Od října podle odhadů dosáhne na úvěr až o třetinu méně žadatelů. Kvůli kritické situaci při povolování staveb navíc nebude co prodávat,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Podle ní tak ceny zůstanou buď na stávající úrovni nebo porostou mírnějším tempem než doposud. Ceny nových bytů se začaly výrazně zvyšovat od konce pololetí roku 2015. Od té doby vzrostly o 73 procent.

Ve třetím čtvrtletí developeři prodali 1050 nových bytů, meziročně o 12,5 procenta méně. V rámci třetího čtvrtletí je to nejméně za posledních šest let. „Pokud se situace ke konci roku dramaticky nezmění, dosáhnou celkové letošní prodeje nejnižších hodnot za posledních pět let. Aby se situace zlepšila, je třeba změnit přístup politiků i úředníků a také upravit legislativu týkající se povolování staveb,“ doplnil generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek. Podle odhadu developerů se letos v Praze prodá asi 5000 nových bytů, meziročně téměř o pětinu méně.


V Belgii šest měsíců, v Praze sedm let. Stavbu bytů brzdí byrokracie

 Výstavba bytového domu v Praze


Počet nově nabízených bytů mezičtvrtletně vzrostl o 300 na 4650. Meziročně se zvýšil o 16 procent. „Rozšířená nabídka je především odrazem snížených prodejů. Nesouvisí s tím, že by se podařilo najednou na trh umístit více nových projektů. Co se však rozhodně mění, to je skladba nabízených bytů. Okolo 40 procent z nich je už v cenové kategorii nad 100 tisíc korun za metr čtvereční. To je zhruba pětkrát více než před dvěma roky,“ dodal předseda předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. V porovnání s polovinou roku 2015 je počet dostupných bytů aktuálně o třetinu menší.

Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50 tisíc korun. Podle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, klesl počet nových prodaných bytů v hlavním městě ve třetím čtvrtletí o 17,4 procenta na 1035. Průměrná cena vzrostla o 14,3 procenta na 94 894 korun za metr čtvereční.

BRAND24

Vývoj průměrné ceny za m2 prodaných nových bytů v Praze (včetně DPH)
Období Cena (Kč) Meziroční změna (v procentech)
1. čtvrtletí 2018 88 552 22,8
2. čtvrtletí 2018 94 000 24,0
3. čtvrtletí 2018 96 000 15,5

Zdroj: Trigema

Dále čtěte:

Praha předběhla Manhattan. „Nevysvětlitelná“ část tvoří dvě třetiny ceny realit

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

V Česku startuje první fond investující do nájmů. Chce koupit nemovitosti za miliardu

Social Watch: Největšími problémy Česka jsou nedostupné bydlení a růst exekucí

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).