Menu Zavřít

Konec validátorů. Bezkontaktní platby v pražské MHD budou fungovat od příštího roku

27. 6. 2017
Autor: ČTK

Lidé budou moci za jízdné v pražské MHD platit online nebo mobilní aplikací od příštího roku. Zavedení takzvaného multikanálového odbavovacího systému v úterý schválili pražští radní. Bude znamenat mimo jiné i konec validátorů, nyní nutných k dobíjení karet lítačka a opencard.

Nový systém odbavování má přinést možnost platit za krátkodobé i časové jízdenky prostřednictvím e-shopu a mobilní aplikace. Bude také možné do systému zaregistrovat platební kartu a prokazovat se s ní stejně jako nyní s lítačkou či opencard. Zavedení jednotného odbavovacího systému je podle vedení města nutné i pro plánované úplné sjednocení systémů veřejné dopravy v Praze a Středočeském kraji.

„Celý systém bude mnohem pohodlnější a chytřejší. Plníme tak náš slib Pražanům, že lítačka bude smysluplný projekt, který se bude dál vyvíjet po funkční i technologické stránce,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).


Praha a Středočeský kraj chtějí propojit dopravu. Čtěte:

Dopravní chapadla. Praha a Středočeský kraj touží po propojení

  Ilustrační fotografie


Projekt připravila městská firma Operátor ICT. Podle harmonogramu má ostrý provoz e-shopu odstartovat na konci března příštího roku. Mobilní aplikaci chce Operátor ICT testovat od května a naostro spustit v srpnu. Systém počítá se zachováním stávajících možností nákupu jízdného včetně klasických papírových kuponů a jízdenek či platby přes SMS. „Jedná se o projekt, který se svým rozsahem bude dotýkat až 2,6 milionu cestujících, a přináší mnoho změn a vylepšení v každodenním používání hromadné dopravy,“ sdělil generální ředitel společnosti Operátor ICT Michal Fišer.

Přímé náklady na projekt dosáhnou podle firmy nejvýše 43 milionů korun, dalších 23 milionů mají stát navázané úpravy stávajících systémů. Provoz má ročně vyjít na 30 až 42 milionů korun, zároveň má systém podle vedení Prahy oproti současnému stavu ročně ušetřit až 50 milionů korun, například na snížení množství SMS jízdenek, za které dopravní podnik platí provize poskytovateli.

 Lidé budou moci za jízdné v pražské MHD platit online nebo mobilní aplikací od příštího roku Radní schválili multikanálový odbavovací systém. (Zdroj MHMP)

BRAND24

Cílem projektu je podle ředitele pražského organizátora dopravy společnosti Ropid Petra Tomčíka jednotný integrovaný dopravní systém, který bude zahrnovat nejen Prahu a její okolí, ale i celý Středočeský kraj. „Takovýto metropolitní celek vyžaduje také jednotný systém elektronického odbavení. Proto na projektu spolupracujeme už od jeho počátku,“ zmínil.

Nejnovějším nástrojem pro odbavování cestujících je v Praze karta lítačka, kterou začalo město vydávat od loňského března. Postupně nahrazuje opencard, která v minulosti vyšla na 1,75 miliardy korun a město se kvůli ní stále soudí. Na lítačku lze nyní pouze nahrát časový kupon. Pořízení lítačky vyšlo město podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) na 8,2 milionu korun a měsíční náklady na provoz kartového centra jsou 3,2 milionu korun.

Dále čtěte:

Jak by měla vypadat doprava v roce 2030? Bude o malých změnách

Delloite: Praha by měla investovat do dopravy a smart city


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).