Menu Zavřít

Delloite: Praha by měla investovat do dopravy a smart city

23. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Dokončení vnitřního Městského okruhu, vybudování přímého spojení z centra města na Letiště Václava Havla nebo naplnění strategie smart city patří mezi klíčové investiční záměry, do nichž by Praha měla investovat. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala společnost Deloitte. Na opačném konci investičního spektra se objevila akvizice nemocnice Na Bulovce, výstavba dalších pavilonů v ZOO Praha či stavba nové budovy magistrátu.

„Zanalyzovali jsme 25 investičních záměrů, o jejichž realizaci hlavní město Praha do roku 2030 uvažuje, a porovnávali jsme, jaké projekty jsou podle tohoto plánu potřebné více, a které by naopak prioritou být neměly,“ uvedl ředitel oddělení nemovitostí společnosti Deloitte Miroslav Linhart. Dodal, že analýzu doplnila anketa mezi odbornou veřejností. Dění v Praze a budoucí rozvoj metropole vzbuzuje podle Linharta velký zájem.

Z výsledků analýzy společnosti Deloitte i ankety vyplynula důležitost investic do dopravní infrastruktury. Kromě dokončení vnitřního Městského okruhu patří mezi priority vybudování přímého spojení z centra na Letiště Václava Havla. „Doprava ovlivňuje kvalitu života ve městě asi nejvýrazněji. Zároveň má Praha v této oblasti objektivně zásadní dluh a společně s růstem počtu obyvatel a ekonomické síly města bude doprava Achillovou patou dalšího rozvoje Prahy,“ konstatoval senior manažer v oddělení nemovitostí v Deloitte Michal Melč.

Mezi zásadní investiční záměry patří projekt smart city. „V názoru na tuto prioritu jsme se nejvíce rozešli s odbornou veřejností, což je způsobeno pravděpodobně nejasnou představou veřejnosti o obsahu tohoto pojmu a významu této agendy pro budoucí rozvoj a správu města,“ zmínil Linhart.


Kde bude magistrát? Praha řeší nové sídlo, čtěte:

Nové sídlo pro magistrát? Praha si nechá udělat analýzu variant

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác


Z hlediska významnosti na konci pomyslného žebříčku skončila výstavba nové budovy magistrátu. „Nepřináší s ohledem na budoucnost samosprávy, v kontextu s digitalizací služeb a agendou Smart city, výraznou hodnotu. Z pohledu některých priorit může mít současná budova a lokalita dokonce větší přínos a význam. Město krátkých vzdáleností, soudržné město, komunitní život, ale také živé město – to vše současné rozmístění budov splňuje,“ uvedl Michal Melč.

BRAND24

Dalšími dvěma investičními záměry s nejnižším hodnocením jsou výstavba nových pavilónu v ZOO Praha a akvizice nemocnice Na Bulovce. „ZOO Praha a její rozvoj je z hlediska strategických priorit hlavního města Prahy do roku 2030 hodnocena jako nevýznamná investice. Nemocnice Na Bulovce v současné době nevyžaduje faktickou akvizici. Jedná se pouze o politické rozhodnutí, které by nemělo mít na fungování zařízení ani na život obyvatel zásadní vliv,“ dodal Miroslav Linhart.

Jaké investiční záměry Praha nejvíc potřebuje (výsledky ankety mezi 823 respondenty):
• Dokončení vnějšího Pražského okruhu -93,9 procenta
• Dokončení vnitřního Městského okruhu -75,5 procenta
• Výstavba nových záchytných parkovišť -73,4 procenta
• Modernizace Ústřední čistírny odpadních vod -64,5 procenta
• Vybudování nové trasy metra D -61,6 procenta
Nejméně přínosné záměry:
• Výstavba nové budovy Magistrátu hl. m. Prahy -1,7 procenta
• Výstavba nových pavilonů v ZOO Praha - 4,6 procenta
• Akvizice nemocnice na Bulovce - 5,1 procenta

Zdroj Deloitte

Více k tématu:

Dlouhá vyjednávání skončila. Praha a Bulovka se shodly na nájmu 28 milionů

Metropole bude mít chytré lavičky a koše, vedení města schválilo jejich nákup

Příprava smart city může Prahu ročně stát 300 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).