Menu Zavřít

Zvadlé růže. ČSSD se chystá splatit dluhy minulosti

16. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Sociální demokraté mají připravený výjimečný úvěr od Fio banky na zaplacení Altnerovým dědicům. Ručí Lidovým domem a Lannovým palácem.

Sociální demokracie prožívá nejhorší časy od roku 1989. Především je na tom špatně politicky: ačkoliv je součástí vlády, její preference se pohybují nejníže za posledních 28 let. Je na tom ale špatně i hospodářsky. Tíží ji nebezpečí splátky dluhu ve výši 337 milionů korun dědicům advokáta Zdeňka Altnera, který pro stranu v roce 2000 vymohl Lidový dům jako historické sídlo ČSSD.

Přesto sociální demokracii nehrozí bankrot či jiné vážnější finanční potíže. A to právě díky tomu, že vlastní mnoho nemovitostí po celé zemi. Týdeník Euro se v souvislosti s kauzou Altner rozhodl podrobněji prozkoumat, jak je na tom nejstarší stále fungující česká politická strana s financemi a majetkem.

Kromě potenciálně nákladného sporu s Altnerovými dědici se sociálním demokratům každým rokem snižuje částka, kterou dostávají ze státního rozpočtu. Na vině jsou hlavně nevalné volební výsledky strany v minulých letech. Špatná pozice strany v české politice tak přímo ovlivňuje i její finanční kondici.


Přečtěte si: Bejvávalo, bejvávalo dobře aneb Když si sociální demokraté kupovali Lidový dům

 Lidový dům


Ještě ve volebním roce 2013 strana inkasovala od státu více než 246 milionů korun. Loni, kdy se také konaly volby do Poslanecké sněmovny, a strana tak získala mimořádnou dotaci na úhradu volebních nákladů, jí do stranické pokladny přiteklo už výrazně méně peněz - přibližně 142 milionů korun. A letos získala ze státního rozpočtu už jen 77 milionů. Loni kvůli snižujícímu se přísunu peněz od státu strana hospodařila se ztrátou 40 milionů. „Očekávali jsme o pětinu vyšší příjmy. Celkové hospodaření ovlivnila především jednorázová ztráta za volební hlasy a dlouhodobá ztráta za mandáty poslanců,“ řekl ekonomický ředitel ČSSD Martin Starec.

Sociální demokracii klesají i příjmy z členských příspěvků. Zatímco v roce 2013 obdržela od svých „přátel“ necelých 20 milionů korun, loni už jen něco málo přes 16 milionů. Je to logické, jen za poslední rok totiž ubyly straně zhruba dva tisíce členů.

Politický moloch

Straně příliš nepomohlo ani to, že může nově získávat peníze na politické instituty. V případě ČSSD se jedná o Masarykovu demokratickou akademii. Podle zákona je totiž možné použít tyto peníze výlučně na provoz institutů. Masarykova demokratická akademie získala letos od státu přibližně 3,7 milionu korun. Zajímavější jsou příjmy strany na nájmech. Každoročně utrží minimálně 17 milionů korun.

„Sociální demokracie měla dlouhodobě nastavený rozpočet jako politický moloch. To se mění a bude to ještě horší,“ řekl týdeníku Euro jeden z členů politického grémia strany. Strana už loni osekala personální náklady. V již zmiňovaném roce 2013 zaměstnávala celkem 173 lidí, loni už jen 115. Na mzdách jim vyplatila více než 56 milionů korun. Ale to je stále ještě moc. Pro srovnání: ODS zaměstnávala loni 44 lidí, kteří ji za rok stáli na mzdových nákladech bezmála 30 milionů korun. Sociální demokraté se tak chystají i nadále šetřit na lidech, očekávají se škrty především v regionech.


Přečtěte si komentář o postoji ČSSD k hlasování o nedůvěře vládě:

Dějinná role špatného herce

 Weikert


Hlavním aktivem ČSSD jsou nemovitosti, byť právě ty jsou zároveň zdrojem toho největšího sporu, který může brzy stranu připravit o stovky milionů. Advokátu Zdeňku Altnerovi přiznal pražský městský soud předloni pohledávku spolu s astronomickým penále za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD má zaplatit 18,5 milionu korun. Smluvní pokuta činí za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku celých 318 milionů korun. ČSSD se zatím vykonatelnosti již nařízené exekuce ubránila dovoláním k Nejvyššímu soudu, který se svým rozhodnutím stále čeká na vyřešení dědického řízení mezi Altnerovými pozůstalými.

Sociální demokraté nechtějí zatím kvůli dluhu prodávat svůj majetek. „O prodeji nemovitostí nyní neuvažujeme. Další kroky předjímat nebudeme,“uvedl tiskový mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Pro případ, že bude muset dluh nakonec skutečně zaplatit, si ČSSD dohodla u svého dvorního peněžního ústavu Fio banky úvěr ve výši 338 milionů korun. Fio bance přitom strana podle poslední výroční zprávy za rok 2017 už teď dluží přibližně 138 milionů korun. Strana za budoucí úvěr ručí právě Lidovým domem či Lannovým palácem, na něž už má banka v katastru zapsané zástavní právo.

O tom, že je ČSSD pro Fio banku zcela výjimečný klient, svědčí i překročení maximální výše úvěru, který banka běžným klientům poskytuje a který má nastavený na 300 milionů korun. Podle informací týdeníku Euro se jednalo o mimořádnou dohodu, kterou muselo schválit představenstvo banky.

 Bič na socialisty. Advokát Zdeněk Altner vysoudil sociálním demokratům Lidový dům, když mu nezaplatili, soudil se i s nimi a opět vyhrál. Dnes socialisté jeho dědicům včetně penále dluží 337 milionů korun Bič na socialisty. Advokát Zdeněk Altner vysoudil sociálním demokratům Lidový dům, když mu nezaplatili, soudil se i s nimi a opět vyhrál. Dnes socialisté jeho dědicům včetně penále dluží 337 milionů korun.

„Údaj na webu o maximální výši úvěru je indikativní informace pro žadatele o úvěr. Každý případ ale posuzujeme individuálně a jsme schopni poskytnout i větší úvěry, například pokud s klientem již máme zkušenosti a úvěr je kvalitně zajištěný,“ sdělil tiskový mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Fio banku vlastní dvojice českých absolventů matfyzu a čerstvých multimiliardářů Petr Marsa a Romuald Kopún. Díky dynamickému růstu jejich peněžního ústavu je týdeník Euro letos poprvé zařadil do výběru 100 nejbohatších lidí v této zemi. Romuald Kopún má kromě bankovnictví také velké zájmy v zemědělství - vlastní rozsáhlé ovocnářské impérium zaměřené především na pěstování jablek.

Nejsem encyklopedie

Na dotaz, proč si ČSSD vybrala k úvěrování zrovna Fio banku, reagoval ekonomický ředitel strany Martin Starec podrážděně: „Nevím, nejsem encyklopedie. Podívejte se do výročních zpráv,“ řekl a zavěsil telefon. Tam samozřejmě důvod, proč si ČSSD vybrala zrovna Fio banku, nenajdeme. Podle poslední výroční zprávy z roku 2017 disponuje strana dlouhodobým majetkem v hodnotě více než 600 milionů korun, z toho téměř vše tvoří budovy a pozemky. Strana se může pyšnit především částí pražské Hybernské ulice.

Vlastní tu nejen Lidový dům, ale i sousední Lannův palác na rohu Hybernské a Havlíčkovy ulice a navíc ještě jeden dům mezi těmito dvěma paláci. Reálná tržní cena bude zřejmě mnohem vyšší než ta uváděná ve výroční zprávě. Jen Lidový dům a Lannův palác s přilehlým domem mají téměř dvojnásobnou zastavěnou plochu než nedaleký bývalý klášter na náměstí Republiky, který stát před třemi lety prodal v dražbě za 790 milionů korun. ČSSD chce teď právě kvůli potřebě peněz na možné splátky úvěru pronajmout další prostory v Lidovém domě včetně těch, které strana dosud sama využívala.

 Majetek ČSSD

Lannův palác ČSSD před více než čtyřmi lety pronajala společnosti Pensum z realitního impéria developerské společnosti Finep. Součástí kontraktu byla také generální rekonstrukce nemovitosti z roku 1859, kterou si nechal postavit průmyslník a zakladatel kladenských oceláren Vojtěch Lanna společně se svým synem Vojtěchem. Ten v roce 1872 navíc koupil i sousední dům a nechal ho stavebně propojit s palácem.

Developerská společnost Finep uvedla, že do nedávné přestavby paláce pod dohledem památkářů investovala 75 milionů korun a straně ještě platí nájem. Podle nájemní smlouvy, kterou má týdeník Euro k dispozici, platila firma straně během prvních šesti let nájmu zhruba 166 tisíc měsíčně. Později už půl milionu měsíčně.

Ke konci nájemní doby, která byla dohodnuta na 25 let, se firmě nájemné znovu snižuje. ČSSD se původně na přelomu tisíciletí pokoušela historický objekt, který koupila na začátku 20. století spolu s Lidovým domem, opravit sama, skončilo to ale jeho mnohaletým zakonzervováním. Majitelé Finepu chtěli zprvu budovu komerčně pronajímat, pak se podle svých slov „do ní zamilovali“, a nastěhovali se do paláce s firmou sami.

BRAND24

Kromě pražských paláců vlastní ČSSD nemovitosti skoro v každém krajském městě. Strana má ve svém majetku i menší lidové domy v Hradci Králové, Znojmě a Kladně. Regionální sídla ČSSD jsou většinou na dobrých adresách. Celkovou hodnotu nemovitostí ČSSD v regionech odhadl týdeník Euro s využitím cenových map řádově na vyšší desítky milionů korun. I díky tomu je sociální demokracie navzdory sporu s Altnerem finančně slušně zajištěná.

Dále čtěte:

Altnerovi dědicové chtějí ukončit kauzu Lidový dům. ČSSD nabízejí čtyřměsíční lhůtu na zaplacení

Oranžové tápání. Do vedení ČSSD se chystají Bernard a Maláčová

Sociální demokraté se postavili za Petříčka, který čelí kritice Zemana a komunistů

ČSSD jako chytrá horákyně. Její postoj k hlasování o nedůvěře vládě je absurdní, říká Zeman

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).