Menu Zavřít

Zimbabwe má nového prezidenta. Mugabeho nahradil "krokodýl" Mnangagwa

24. 11. 2017
Autor: čtk

Odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa dnes v Harare složil prezidentskou přísahu. V čele Zimbabwe nahrazuje letitého šéfa státu Roberta Mugabeho, který Mnangagwu nedávno sesadil, čímž vyvolal armádní převrat, po kterém sám rezignoval. Svému nástupci zanechal rozvrácenou ekonomiku. Mnangagwa slíbil, že ji pozvedne a odškodní i zimbabwské bělošské farmáře, které Mugabe vyvlastnil.

Mnangagwa po jmenování přislíbil boj proti chudobě i korupci. Příští rok hodlá uspořádat plánované demokratické volby. Pozemkovou reformu označil za nezvratnou, zároveň ale oznámil záměr odškodnit zimbabwské bílé farmáře, kteří v rámci ní přišli o své pozemky a často pak uprchli do ciziny.

Mugabeho režim od konce 90. let prováděl násilné zábory půdy stovek bělošských farmářů. Odůvodňoval to potřebou nápravy dědictví po bělošské nadvládě z doby, kdy země byla britskou kolonií nazývanou Rhodesie.

Mnangagwa připustil určité chyby během Mugabeho éry, svému předchůdci ale vzdal hold a nazval jej „otcem národa“. Řekl také, že chce ukončit mezinárodní izolaci země a přilákat do ní přímé zahraniční investice. Vyzval k přehodnocení sankcí, které některé státy na Zimbabwe v minulosti uvalily.

Inauguraci Mnangagwy na Národním sportovním stadionu přihlížely desítky tisíc lidí a také prezidenti Botswany, Zambie a Mosambiku. Pětasedmdesátiletý politik by měl Zimbabwe vést do voleb plánovaných na léto 2018.


Jeďte si půjčit do Zimbabwe. Ručit můžete kravkou i lednicí

Krávy jsou v africkém Zimbabwe vzácnou komoditou.


Mnangagwa se ve středu vrátil do vlasti z Jihoafrické republiky, kde po odvolání z bezpečnostních důvodů pobýval. Mnozí komentátoři se obávají, že jeho jmenování nepřinese skutečnou změnu. Jako dlouholetý Mugabeho spojenec měl výrazný podíl na represích starého režimu. Pro svou drsnost a politickou mazanost si vysloužil přezdívku „krokodýl“.

Mnangagwa působil mimo jiné jako šéf bezpečnosti a je populární mezi generály, kteří 15. listopadu de facto převzali v Zimbabwe moc. Od té doby drželi vojáci Mugabeho i některé ministry v domácím vězení.

Mugabe odvolal Mnangagwu 6. listopadu. Ministr informací tehdy uvedl, že jevil „známky neloajálnosti“. Podle médií se tak měla uvolnit cesta k nástupnictví pro Mugabeho choť Grace, která dříve Mnangagwu obvinila z osnování převratu.

Mugabe, dosud jediný postkoloniální lídr Zimbabwe, rezignoval v úterý po téměř 30 letech v úřadě. Výměnou dostal imunitu před stíháním pro sebe i svou manželku. Odchod třiadevadesátiletého autoritářského prezidenta přivítaly davy v ulicích Harare a příznivé reakce zazněly i od zahraničních státníků.

BRAND24

Mugabe zanechal Zimbabwe s rozvrácenou ekonomikou, kterou sužuje vysoká nezaměstnanost, hyperinflace i nedostatek potravin. Bez práce je v zemi podle největší zimbabwské odborové organizace až 90 procent lidí v produktivním věku a extrémní chudoba postihuje asi pětinu populace.

Přečtěte si také:

Mugabeho éra končí. Zimbabwský prezident rezignoval

Zimbabwský prezident Mugabe slíbil, že odstoupí. Lhůtu ale nedodržel

Zimbabwský prezident Mugabe byl zadržen. Kontrolu nad zemí převzala armáda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).