Menu Zavřít

Whisky a motocykly. Země EU schválily odvetná cla proti USA

14. 6. 2018
Autor: Tomáš Novák

Členské země Evropské unie dnes jednomyslně schválily plán Evropské komise zavést cla na americké zboží dovážené do EU v objemu 2,8 miliardy eur (72 miliard korun) ročně. S odvoláním na zdroje z diplomatických kruhů o tom informovaly agentury Reuters a DPA. Návrh je reakcí na americká cla na dovoz oceli a hliníku.

Nová evropská cla ve výši 25 procent na vybrané výrobky ze Spojených států, například na whisky, džíny nebo motocykly, musejí příští týden ještě formálně potvrdit unijní komisaři. Následně mohou cla vstoupit v platnost.

Přesný termín zahájení výběru cel zatím není jasný, uvedla DPA. Evropská komise nicméně minulý týden předpověděla, že nová cla by měla začít platit v červenci.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela.

BRAND24

Kanada následně oznámila, že od 1. července zavede odvetná cla na americké zboží v celkové hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (281 miliard Kč). Kromě ocelářských výrobků bude jejich terčem řada dalších produktů, včetně potravin a nápojů. Také Mexiko se rozhodlo uvalit cla na dovoz ocelářských a některých potravinářských produktů ze Spojených států.

Dále čtěte:

Spojené státy byly po desítky let jen využívány, prohlásil na summitu G7 Trump

Trump na summitu G7 hájil cla, ostatní členy nepřesvědčil

EU by mohla zavést opatření na ochranu svých oceláren již v červenci

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Chce to ocelové nervy. Trumpova cla zasáhnou i české oceláře

Merkelová: EU přijme protiopatření proti americkým clům

Obchodní válka s Čínou není problém, tvrdí profesor ekonomie Taylor


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).