Menu Zavřít

Vojáci se fotili s extremistou. „Nic neporušili,“ brání armáda své lidi

23. 9. 2019
Autor: Facebook Tomia Okamury

Hnutí SPD využilo fotky svého lídra Tomia Okamury s profesionálními vojáky k propagaci na sociálních sítích. Ač před aktivitou xenofobní SPD varuje i zpráva ministerstva vnitra o extremismu, armáda problém v ničem nevidí.

„Tomi, ty víš jak na to!“ chválí jeden z příznivců Okamuru na jeho oficiálním facebookovém profilu „Tomio Okamura – SPD“. Reaguje tak na fotky, které hnutí pořídilo během víkendových Dnů NATO na letišti v Mošnově u Ostravy.

Na několika z nich se s předsedou SPD fotí i příslušníci Armády ČR či studentky Vojenské střední školy v Moravské Třebové. Sám Okamura k fotkám píše: „Právě odjíždím z Ostravy ze setkání s lidmi v rámci akce Dnů vzdušných sil Armády ČR a NATO a moc děkuju lidem za doslova obrovskou podporu SPD!“

 Tomio Okamura na Dnech NATO 2019 Selfíčko s předsedou

Že Okamura využívá řadu veřejných akcí k agitaci, není nic nového. Dokonce i na Dnech NATO – vůči Severoatlantické alianci se přitom SPD poměrně ostře vyhraňuje – se už ukázal i v minulosti. Nečekané ovšem je, že se s ním fotí profesionální příslušníci Armády ČR ve stejnokrojích a hnutí SPD pak tyto fotografie používá k propagaci.

„Vojáci a studenti na fotkách nic neporušují. Zákon zakazuje vojákům členství v politických stranách a hnutích a politickou agitaci ve vojenských objektech. Tato podmínka byla splněna. Je spekulativní tvrdit, že jde o fanoušky a podporovatele pana Okamury,“ reaguje Jan Pejšek, tiskový mluvčí ministerstva obrany. „O sdílení fotek si mohu myslet cokoliv, ale není zakázané a nemůžeme ho nijak ovlivnit,“ krčí rameny nad tím, že si z fotek vojáků dělá SPD kampaň.

Jenže ani po takovém vysvětlení problém nezmizí. V loňské zprávě o projevech extremismu, kterou každoročně vydává ministerstvo vnitra, se píše o tom, že SPD je nejvlivnějším aktérem v šíření náboženské a etnické nesnášenlivosti. V dokumentu se mimo jiné uvádí: „Xenofobní nálady části české společnosti nadále umně povzbuzovalo, zejména prostřednictvím sociálních sítí, hnutí SPD. (…) Velmi účinně fungovala v tomto tématu symbióza mezi SPD a některými médii šířícími nenávistné předsudky.“

Tomio Okamura na Dnech NATO 2019

S předsedou SPD se nechaly zvěčnit i budoucí vojačky

Zákon o vojácích z povolání přitom definuje, že příslušníkem armády se nemůže stát ten, kdo podporuje, propaguje či sympatizuje s hnutím, které hlásá národnostní, náboženskou či rasovou zášť. Ministerstvo obrany ale ani přesto ve společných fotkách vojáků s Okamurou takovou propagaci či sympatie k SPD nevidí. „Na fotkách vojáci nedrží žádný transparent propagující SPD,“ reaguje Pejšek.

Ministerstvo obrany celou situaci vnímá z druhé strany. Tomio Okamura prý může fotkami vyjadřovat podporu vojákům a armádě, která je už dvacet let členem Severoatlantické aliance.

Čtěte komentář k tématu:

Neuvěříte, sluníčka. Tomio vyrazil do Ostravy, aby se poklonil NATO

BRAND24

Ondřej Stratilík

Údržba, opravy, modernizace. Na dodávce vrtulníků z USA se budou podílet české státní podniky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).