Menu Zavřít

Ukrajinské volby: herec Zelenskyj vede s velkým náskokem před Porošenkem

1. 4. 2019
Autor: čtk

Herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj vede po nedělních prezidentských volbách na Ukrajině před stávajícím prezidentem Petrem Porošenkem a bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Po sečtení výsledků ze čtyř pětin volebních volebních okrsků vede Zelenskyj se se 30,4 procenta hlasů, následovaný Porošenkem se 16 procenty hlasů.

Expremiérka Julija Tymošenková získala 13,12 procenta hlasů, a tedy nejspíše ani napotřetí neuspěla s prezidentskou kandidaturou. Komentátoři ale upozorňují, že Tymošenková a její strana Vlast by o sobě mohly dát výrazněji vědět v podzimních parlamentních volbách.

Silná podpora jednačtyřicetiletému Zelenskému podle agentury AP odráží touhu veřejnosti po novém vůdci, který by nebyl spjat se zkorumpovanými elitami a mohl nabídnout nový přístup k pětiletému konfliktu s proruskými separatisty v Donbasu na východě země. Zelenskyj po vzoru postavy, kterou hraje v populárním sitkomu Sluha národa, učinil z boje proti korupci hlavní téma své kandidatury. Navrhuje trestat lidi usvědčené z korupce doživotním zákazem zastávat veřejné funkce. Vybízí také k přímým jednáním s Ruskem.

Třiapadesátiletý Porošenko, který před zvolením prezidentem získal velké jmění podnikáním v cukrovinkách, se musí vyrovnat s poklesem podpory svého vládnutí vinou zhoršující se ekonomické situace a prudkého poklesu životní úrovně. V kampani stávající prezident sázel na sliby porážky povstalců v Donbasu a opětovného získání Krymu, který Rusko anektovalo na jaře 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě a jeho útěku ze země. Západ v odvetě za anexi a konflikt v Donbasu uvalil na Rusko sankce.


O volbách na Ukrajině čtěte více:

Forrest Ihorovič Gumpenko. V ukrajinských volbách jde výhradně o peníze

 Volodymyr Zelenskij 31. ledna oznámil, že bude kandidovat na prezidenta


Web Politico poznamenal, že to není aprílový vtip, že komik vyhrál první kolo prezidentských voleb na Ukrajině. V druhém kole budou mít Ukrajinci na výběr mezi zachováním dosavadního stavu a neznámým, a to právě frustrace z nynější situace otevřela Zelenskému dveře k úspěchu.

„Zelenského politické postoje zůstávají převážně neznámé, přes vágní sliby pokročit ve velice potřebných reformách,“ uvedlo Politico. Porošenkovi přívrženci se také podle něj obávají, že by Zelenského mohla podpořit Tymošenková za příslib, že ji po říjnových parlamentních volbách jmenuje premiérkou. Spekuluje se, že Zelenskyj, jehož mateřskou řečí je ruština, by mohl být ochoten k ústupkům k Moskvě, ale většina pozorovatelů pochybuje, že by se změnila orientace Ukrajiny na Západ.

CONTENT24

Druhé kolo voleb se má konat 21. dubna.

Dále čtěte:

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).