Menu Zavřít

Česko si připomíná 17. listopadu. Okamuru protestující vypískali

17. 11. 2017
Autor: čtk

Češi si dnes připomínají výročí událostí spojených se 17. listopadem. Na Národní třídě v Praze se už od rána střídali politici, aby u památníku sametové revoluce položili květiny nebo zapálili svíčku. S hlasitým odporem protestujících se tam setkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, lidé pokřikovali i na předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru. Po shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti policisté zadrželi dva lidi pro neuposlechnutí výzvy.

Odpolední akce DSSS v dolní části Václavského náměstí se účastnila stovka lidí. Po projevech organizátoři akci ukončili a zrušili tak plánovaný pochod na Staroměstské náměstí. Část lidí se ale vydala ulicí Na Příkopech a na Senovážném náměstí se dostali do menší potyčky s těžkooděnci. „Dva lidi jsme zadrželi. Jednalo se o přestupkové jednání. Byli převezeni na policejní stanici k zadokumentování,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

U památníku na Národní třídě hoří stovky svíček. Z politiků k němu dorazil po osmé hodině jako první Babiš. Odpůrci ho ale obvinili ze zneuctění pietního místa, připomínali mu jeho údajnou spolupráci s StB a jeho kauzy jako Čapí hnízdo. Podle předsedy ANO mají nárok projevit svobodu slova, což je jedním z výdobytků sametové revoluce. Okamuru část přítomných uvítala pískotem a voláním „Hanba!“.

Ovací se naopak dočkal prezidentský kandidát Jiří Drahoš, který mimo jiné ocenil roli bývalého prezidenta Václava Havla. K památníku dorazili také předseda Senátu Milan Štěch či místopředseda ČSSD Petr Dolínek, za hnutí STAN Petr Gazdík s Janem Farským a Vítem Rakušanem, šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Odpoledne přilákal na Národní třídu tisíce lidí čtvrtý ročník pouliční slavnosti nazvané Korzo Národní, kterou zde pořádá skupina vysokoškoláků. Program připomínající události listopadu 1989 se skládá z koncertů, divadel, výstav, autorských čtení, ale i vzdělávací části. Tisíce lidí jsou také na Václavském náměstí, kde začal Koncert pro budoucnost. Na úvod zahrál písničkář Vladimír Merta, program je naplánovaný až do 21:30.

U Hlávkovy koleje si dopoledne lidé připomněli události ze 17. listopadu roku 1939. Na své tehdejší spolužáky vzpomněl i pamětník, student z roku 1939 Vojmír Srdečný, jemuž je 98 let. Před druhou hodinou také vyšel z pražského náměstí Republiky satirický průvod masek, upozorňujících na různé společenské problémy. Na Újezdě se bylo shromáždění Pravda nemá alternativu, řečníci tam varovali před manipulací s informacemi.


Esej: Na Hradě se každý zblázní. Českým prezidentům překáží ústava

 Ilustrace k eseji Na Hradě se každý zblázní


Různé akce u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii se konaly i na jiných místech Česka. Zhruba dvě stovky lidí přišly na náměstí Svobody v Brně na vzpomínkovou akci, kterou v počátku provázel mírný déšť. Dopravní podnik kvůli bezpečnosti lidí zastavil provoz tramvají na náměstí. V Jihlavě bylo na programu satirické představení divadelníků, v Liberci se lidé sešli u Památníku obětem komunismu a před radnicí.

BRAND24

Sousední Slovensko si 17. listopad oficiálními akcemi nepřipomíná, z výzkumu bratislavského Institutu pro veřejné otázky ale vyplývá, že těsná většina Slováků hodnotí sametovou revoluci kladně. Zároveň ale na 19 procent stoupl podíl lidí, kteří se k událostem z listopadu 1989 vyjádřili negativně.

Přečtěte si také:

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: Jsme svědky politické degradace

Komentář: Andrej o míli před námi

Místo napravo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).