Menu Zavřít

Trump nám všechny dlužné miliony zaplatí, slibuje starosta New Yorku de Blasio

4. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Starosta města New York Bill de Blasio oznámil, že učiní všechny kroky pro to, aby newyorský rodák a prezident Donald Trump vrátil veškeré peníze, které údajně dluží na daních. Reaguje na zprávu deníku The New York Times, podle níž Trump neodvedl stovky milionů dolarů z peněz získaných od svého otce. Případem se začal zabývat daňový úřad státu New York.

Město New York půjde tvrdě po prezidentovi Donaldu Trumpovi, slíbil demokratický starosta Bill de Blasio. Reagoval na zprávu reportérů deníku The New York Times (NYT), že se Trump dopustil daňových podvodů při dědictví po svém otci, rovněž podnikateli s realitami, ve výši 413 milionů dolarů (9,2 miliardy korun).

„Je jasné, že v současné době existují reálné důsledky toho, co bylo zveřejněno. Ať se jedná o potenciální porušení zákona, nebo v případech, kde by došlo k promlčení, jde o velmi závažné civilní tresty, které může uplatnit stát New York a město,“ varoval de Blasio prezidenta, rodáka z newyorského Queensu. „Město New York se snaží získat zpět veškeré peníze, které Donald Trump dluží jeho obyvatelům,“ zdůraznil.

Od rodičů dostával milion dolarů ročně

Trump podle amerického deníku již od mládí pomáhal rodičům v daňových únicích a dostával od nich miliony dolarů. Od dob jeho vysokoškolských studií to bylo okolo milionu dolarů ročně. Zakládal také účelové firmy, které umožňovaly převádět majetek s cílem vyhnout se placení daní. Federální daňový úřad IRS se podle novinářů v minulosti příliš nesnažil daňovým únikům Trumpovy rodiny zabránit.

To by se nyní mohlo změnit. Daňový úřad státu New York oznámil, že obvinění deníku, která vycházejí z rešerše tisíců finančních dokumentů, prošetří. „Daňový úřad státu New York prověří obvinění zveřejněná v článku NYT a bude důsledně provádět všechny formy vyšetřování,“ oznámil mluvčí úřadu James Gazzale.

Newyorský starosta také řekl, že se musí změnit přístup newyorských úřadů k rodině Donalda Trumpa, které takové podvody procházely desítky let. „Amerika nemá dostatek peněz pro veterány, děti a seniory kvůli bohatým lidem, kteří podvádějí jako vy, Donalde Trumpe,“ přisadil si na Twitteru de Blasio.

Rodiče současného prezidenta Fred a Mary na své děti podle novinářů převedli přes miliardu dolarů, jejich potomci z této částky odvedli jen minimum daní, asi 5 procent, mělo by to být 55 procent. Trumpův právník Charles Harder zdůraznil, že obvinění listu jsou stoprocentně vymyšlená.

Trump během prezidentské kampaně před svým zvolením prohlašoval, že mu otec půjčil v roce 1975 jen menší sumu peněz, ze které vybudoval své realitní impérium, jež má hodnotu „mnoha miliard dolarů“.

BRAND24

Dále čtěte:

Coca-Cola, Tesla, Ford a další. Slavné značky doplácejí na Trumpův protekcionismus

Trump se opřel do Googlu. Falšuje výběr zpráv o mně a škodí pravici, tvrdí

The New York Times: Lidé v Bílém domě maří Trumpovu politiku

Trump se opřel do Nike. Kritizuje kampaň s „antiamerickým“ Kaepernickem

Trump má špatnou pověst. Lidé věří více Putinovi i Si Ťin-Pchingovi

 Americký prezident Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).