Menu Zavřít

Těžká hlava Brabcova. Česko marně čeká na novou odpadovou legislativu

12. 10. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Nové odpadové zákony, na které netrpělivě čeká český průmysl i Evropská unie, opět neprošly.

Jiří Hrbek skončil letos v létě v Českém statistickém úřadu. Do důchodu odešel z křesla ředitele odboru zemědělství, lesnictví a životního prostředí. Odpočívat ale zatím rozhodně nechce. Jako jeden z mnoha odborníků kritizuje ministerstvo životního prostředí kvůli návrhům nových odpadových zákonů. „Snahou ministerstva je znevěrohodnění nezávislých údajů Českého statistického úřadu, a to přímo výměnou dat (…), kdy v grafech a tabulkách s mezinárodním porovnáním ministerstvo vyměnilo data České republiky za svá národní data,“ píše Hrbek v otevřeném dopise odeslaném letos v srpnu členům Legislativní rady vlády ČR.

Naráží tím na dlouhodobě neřešenou situaci, kdy v Česku existují dvě nekompatibilní statistiky množství komunálního odpadu. Zatímco statistický úřad sbírá a prezentuje údaje podle mezinárodní metodiky Evropské unie, ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem (ANO) pracuje s daty vzešlými z národních výpočtů. A výsledkem je, že resortní tabulky uvádějí mnohem větší množství komunálních odpadů než Český statistický úřad, což mimo jiné otevírá cestu k výstavbě dalších spaloven.

Třídíte odpad?

Jiří Hrbek se na vládu obrátil proto, že ministerstvo v nových návrzích odpadových zákonů použilo vlastní údaje namísto těch mezinárodně srovnatelných. A proto také zřejmě vládní legislativní rada - už poněkolikáté - v polovině září vrátila zákony k přepracování.

 Komunální odpad v Česku

Informaci musíme vyvrátit

„Legislativní rada vlády projednání všech návrhů zákonů přerušila a doporučila předkladateli návrhy přepracovat ve smyslu vznesených připomínek,“ píše se v tiskové zprávě, která je jediným veřejným materiálem ze zářijového zasedání.


Koloběh bez zbytečného odpadu: cirkulární ekonomika přinese byznysu nové šance
 Oběhová ekonomika má zajistit smysluplné nakládání s materiálem a vytvořit v EU až dva miliony nových pracovních míst


Samo ministerstvo životního prostředí v dalším zpoždění nevidí zásadní zádrhel. Podle Dominiky Pospíšilové, zástupkyně mluvčí resortu, není tak zdlouhavý proces ničím neobvyklým. „Právě jsme ve fázi, kdy dopracováváme předložené odpadové zákony podle připomínek legislativní rady vlády tak, aby jí mohly být schváleny,“ přibližuje Pospíšilová. Zároveň očekává, že upravené návrhy dostane rada do letošního 17. října.

Takové odklady ovšem komplikují ministerskou strategii. Brabec totiž chce, aby nové odpadové zákony platily od 1. ledna 2021. To znamená, že nejpozději příští rok v létě - tedy dva roky od vydání závazné evropské směrnice o oběhovém hospodářství - by je měla projednávat sněmovna. Předtím ovšem musejí projít nejen legislativní radou, ale posvětit je musí i kabinet.

Pro připomenutí - podobné vize měl Brabcův resort i před třemi roky, ale zákony mu vládní legislativci třikrát vrátili k přepracování, a tak raději návrhy úplně stáhl. Aby se podobná situace neopakovala, ministerstvo životního prostředí podle některých zdrojů vymyslelo zkratku. Pokud další jednání legislativní rady opět nedopadne dobře, mohlo by prý odpadové zákony poslat přímo na vládu.


Spalovny ANO či NE? Přečtěte si polemiky:

Jak se propálit k další metě

 ANO spalování

Pec nám spadla

 NE spalování


Ministerstvo spravedlnosti jako hlídač legislativního procesu však takové zvěsti odmítá. „Tuto informaci musíme vyvrátit, ministerstvo životního prostředí o nic takového nežádalo,“ tvrdí Martin Bačkovský, mluvčí ministryně spravedlnosti. „Na návrzích se nyní pracuje a počítáme s opětovným projednáním upravených návrhů na legislativní radě za měsíc,“ doplňuje.

Špatný směr

Richard Brabec je kvůli přípravě balíčku odpadových zákonů dlouhodobě terčem kritiky. Řadě lidí z oboru - mimo jiné ze Svazu průmyslu a dopravy ČR, České asociace odpadového hospodářství či Sdružení místních samospráv ČR - vadí, že ministerstvo připravuje legislativu extrémně dlouho, navíc nepřehledně a nesystematicky. V letošním meziresortním připomínkovém řízení si proto navrhovaná legislativa vysloužila rekordních tři tisíce připomínek.

Nové zákony o odpadech, obalech a vybraných výrobcích s ukončenou životností mají v Česku zavést úplně nový systém. Podle zásad Evropské unie má rapidně stoupnout míra recyklace komunálních odpadů z dnešních 30 na 55 procent v roce 2025 a skončit skládkování. Jenže podle kritiků nejdou nové Brabcovy návrhy tímto směrem.

Dále čtěte:

Návrhy odpadových zákonů: tisíce připomínek, žádný potlesk

Lobbisté u popelnic. Zákon o nakládání s odpady budí obrovský rozruch už dekádu

Skládka Česko. Byznys se zpracováním odpadů čeká prudký rozvoj

Pět korun za plechovku. Zálohovat se budou možná i hliníkové obaly

Jak se zbavit plastového odpadu: Američané z něj vyrábějí palivo

BRAND24

Němci řeší, kam s odpadovými kaly. Zvažovali i bývalé uranové doly v Česku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).