Menu Zavřít

Středočeský kraj vrátil případ Babišova střetu zájmů do Černošic

21. 3. 2019
Autor: čtk

Středočeský krajský úřad zrušil rozhodnutí černošické radnice v kauze podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo část tohoto rozhodnutí a věc vrátil k novému projednání. Spis byl dnes včetně rozhodnutí předán zpět městskému úřadu Černošice.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Městský úřad v Černošicích mu v lednu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 tisíc korun. Babiš se odvolal, případem se tak nyní zabývali krajští úředníci.

„Krajský úřad Středočeského kraje podle paragrafu 90 odst. 1 písm. b) správního řádu věc vrátil k dalšímu projednání MěÚ Černošice. Tím je ‚řízení o odvolání‘ vedené krajským úřadem pro tuto chvíli ukončeno,“ oznámilo dnes hejtmanství.

Jaký byl výsledek řízení, přímo neuvedlo. Podle zmíněného paragrafu odvolací správní orgán napadené rozhodnutí nebo jeho část zruší a věc vrátí k novému projednání správnímu orgánu, který rozhodnutí vydal.


Konflikt, kam se podíváš: Babiš ani nemůže nebýt ve střetu zájmů

 Andrej Babiš


„Jediným, kdo se může k obsahu rozhodnutí v tuto chvíli vyjadřovat, je účastník správního řízení, respektive zplnomocněný zástupce účastníka řízení,“ uvedl ředitel krajského úřadu Jiří Holub. Upozornil na to, že správní řízení je neveřejné, stejně jako obsah spisu. Zmocněnec, který premiéra zastupuje, si již rozhodnutí vyzvedl z datové schránky. Verdikt se tak podle Holuba stal pravomocným.

Opoziční krajští zastupitelé za STAN navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například v Praze. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) to označila za úsměvné. Připomněla, že pražskou radnici vede Pirátská strana, která krajský úřad v souvislosti s Babišovou kauzou kritizovala.

Piráti upozorňovali na nedávnou reorganizaci středočeského krajského úřadu, která podle nich vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úředníků. Odbor správních agend, který měl případ řešit, byl začleněn do odboru legislativně právního. Ředitel krajského úřadu Holub jakoukoliv účelovost odmítl. Reorganizace se podle něj začala chystat už loni a s kauzou nesouvisí. Příslušní úředníci podle něj nebyli přesunuti jinam ani propuštěni a jejich kompetence zůstaly stejné.

BRAND24

Premiér se ve správním řízení hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu, a tím splnil povinnosti dané zákonem o střetu zájmů. Podnět odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International ČR. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

Přečtěte si také:

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Analýza ministerstva podezření o Babišově střetu zájmů nevyvrací, tvrdí Transparency International

Jistě, pane velkostatkáři. Agrofert dál vysává dotační fondy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).