Menu Zavřít

Severokorejci hrozí koncem jaderných rozhovorů. Ukončete nepřátelský přístup, vyzvali Američany

6. 10. 2019
Autor: čtk

Severní Korea dnes pohrozila, že nebude pokračovat v jaderných rozhovorech se Spojenými státy, pokud Washington neupustí od své „nepřátelské politiky“ vůči KLDR. Prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí přišlo po sobotní schůzce vyjednavačů obou stran, která "nesplnila očekávání" Severokorejců. Pchjongjang prý bude na americkou změnu kurzu čekat jen do konce roku.

Ve švédské metropoli Stockholmu se v sobotu setkaly týmy vedené severokorejským vyjednavačem Kim Mjong-kilem a zvláštním vyslancem USA pro KLDR Stephenem Biegunem. Americké ministerstvo zahraničí následně hovořilo o „dobrých“ rozhovorech, které trvaly osm hodin. Dodalo, že přijalo pozvánku Švédů k novým jednáním za dva týdny.

„Spojené státy šíří zcela nepodloženou zprávu, že obě strany jsou otevřeny dalšímu setkání za dva týdny,“ reagovala dnes severokorejská diplomacie v prohlášení, které zveřejnila státní agentura KCNA. Vyjednavač Kim Mjong-kil v sobotu, řekl, že Američané přišli na pracovní schůzku s prázdnýma rukama. Podle Pchjongjangu není pravděpodobné, že by USA do dvou týdnů dokázaly přijít s návrhem „úměrným očekávání KLDR“.¨

Věříte, že dojde k denuklearizaci KLDR?

Severokorejské ministerstvo zahraničí označilo sobotní schůzku za „odpornou“. KLDR prý nehodlá vést další rozhovory, dokud Washington nepodnikne významný krok k zastavení „nepřátelské politiky“. Pchjongjang také uvedl, že severokorejský vůdce Kim Čong-un dává USA čas do konce roku, aby prokázaly v jaderných rozhovorech flexibilitu.

Pracovní schůzka vyjednavačů ve Stockholmu představovala první formální jednání o severokorejském jaderném programu od červnového setkání Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Pchanmundžomu na hranici mezi dvěma Korejemi. Tam se lídři dohodli, že oživí jednání, která stagnují od neúspěšného únorového summitu ve Vietnamu.

Válka na dohled: komu slouží útoky na tankery v Ománském zálivu

 Japonský tanker Kokuka Courageous poškodila nejspíš mina, a to právě v době, kdy v Íránu jednal japonský premiér Šinzó Abe. USA z útoku obvinily Írán.

Dále čtěte:

Washington dráždí Čínu. Vyzbrojí Tchaj-wan i další spojence v Asii

Reakce na spory s Íránem: USA vyšlou na Blízký východ dalších tisíc vojáků

BRAND24

Írán oficiálně přestal plnit části jaderné dohody. Limity na obohacení uranu zatím dodrží

Trump vyhrocuje spor s Íránem. Pohrozil mu zničením

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).