Menu Zavřít

San Marino chce sanovat své banky, zvažuje půjčku od MMF

7. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

San Marino zvažuje, že požádá Mezinárodní měnový fond (MMF) o půjčku 300 milionů eur (7,7 miliardy korun) na podporu svých bank, které mají problémy kvůli vysokému objemu špatných úvěrů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje. Mluvčí MMF prohlásil, že fond od úřadů San Marina zatím neobdržel žádnou formální žádost o finanční pomoc. Měnový fond však zemi radí se stabilizací její ekonomiky.

Země s 34 tisíci obyvateli, která leží v italském vnitrozemí, se stále zotavuje z hluboké recese způsobené globální finanční krizí před deseti lety. Její banky jsou zatíženy špatnými dluhy v celkovém objemu 1,7 miliardy eur, což je 117 procent loňského hrubého domácího produktu (HDP), který činil 1,45 miliardy eur.

Centrální banka San Marina odhaduje, že zhruba 37 procent všech problematických úvěrů v zemi patří do nejhorší kategorie špatných úvěrů.

I když má San Marino rozlohu pouhých 61 kilometrů čtverečních, nachází se tam šest bank, které jsou dědictvím z doby, kdy bylo San Marino diskrétním místem, kam si cizinci, zejména Italové, ukládali své úspory.


Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto


Kromě žádosti o půjčku od MMF se republika také připravuje na snížení platů ve veřejném sektoru a reformu penzijního systému, dodaly zdroje.

„Formální dopis zatím nebyl měnovému fondu odeslán, ale více než rok se vede jednání s institucemi ve Washingtonu o potřebě stabilizovat situaci,“ řekl jeden ze zdrojů. Podle něj by do konce tohoto roku měla být dokončena žádost o pomoc nebo by dokonce mohl být aktivován asistenční program.

CONTENT24

Druhý zdroj potvrdil, že vláda směřuje k formální žádosti, avšak zatím nic nerozhodla.

Přečtěte si také:

MMF: Brexit bez dohody bude stát EU 1,5 procenta HDP

Německo na pomoci Řecku vydělalo téměř tři miliardy eur

Společný evropský dluhopis podruhé: nápad Bruselu rozčiluje Němce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).