Menu Zavřít

Rusko odmítá německá obvinění z hackerství. Nejsou důkazy, tvrdí

28. 5. 2020
Autor: Shutterstock

Ruské velvyslanectví v Berlíně odmítlo obvinění, že ruská vojenská rozvědka GRU stála za hackerským útokem na německý Spolkový sněm. Při něm podle nedávných informací zpravodajského magazínu Der Spiegel hackeři ukradli mimo jiné e-mailovou korespondenci kancléřky Angely Merkelové. Právě Merkelová nyní Moskvu kritizovala za porušování mezinárodního práva a evropských hodnot a řekla, že Ruskem se bude zabývat i nadcházející německé předsednictví v Evropské unii.

Ruská ambasáda uvedla, že němečtí představitelé dosud nepředložili fakta, která by podpořila obvinění vznesená vůči Moskvě. „Tento otřepaný příběh se snaží svalit na Rusko vinu za kybernetickou válku, pokusy o zastrašování, destabilizaci a dezinformace vůči EU,“ stojí v prohlášení ruského velvyslanectví.

Der Spiegel tvrdí, že GRU v roce 2015 pronikla hackerským útokem do Spolkového sněmu a patrně získala mnoho e-mailů z poslanecké kanceláře Merkelové.

Kancléřka nedávno v parlamentu řekla, že se bude nadále snažit o zlepšení vztahů s Ruskem navzdory hackerským útokům, které to neusnadňují.

Moskva ctí právo silnějšího, nikoliv sílu práva

O Rusku hovořila německá kancléřka i ve středu při vystoupení na půdě nadace Konrada Adenauera k německému předsednictví v EU, které začne 1. července. Ujistila, že tohoto předsednictví využije k pokračování kriticky konstruktivního dialogu s Ruskem. „Základem může být jen pochopení toho, že v mezinárodních vztazích neplatí právo silnějšího, ale síla práva,“ prohlásila Merkelová.

To podle ní zahrnuje i evropskou Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod. „Tento kánon hodnot a pravidel Rusko opakovaně porušilo. Rusko vytvořilo ve svém bezprostředním sousedství pás neřešených konfliktů a v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský poloostrov Krym,“ řekla dále Merkelová. „Podporuje loutkový režim v částech východní Ukrajiny a napadá západní demokracie, včetně Německa, hybridními prostředky,“ kritizovala kancléřka Moskvu. „Nepochybně nás bude i Rusko během předsednictví v Evropské radě nadále zaměstnávat,“ dodala.

BRAND24

Šéfka německé vlády rovněž vyjádřila naději, že důsledky nynější koronavirové pandemie se podaří překonat silnější spoluprací v Evropě. „Evropa může z krize vyjít silnější, než když do ní vstupovala,“ poznamenala Merkelová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).