Menu Zavřít

Říhův „konec“? Bývalý náměstek dál pomáhá s armádním vyzbrojováním

13. 3. 2020
Autor: Olga Bálintová/Army.cz

Bývalý náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Filip Říha, který v únoru skončil po kritizovaných zakázkách, stále promlouvá do některých kontraktů.

„Filip Říha pomáhá panu Koudelkovi (pověřeným řízením sekce
vyzbrojování, pozn. red.) v rámci jejich dobrých vztahů u některých případů,
které se už za něj řešily,“ potvrzuje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany. „Žádný
smluvní vztah ve vyzbrojovací sekci nebo ministerstvu obrany Filip Říha nemá,” pokračuje
mluvčí.

Filip Říha coby náměstek ministra obrany pro vyzbrojování skončil letos 12. února. Rezignoval po dohodě s ministrem Lubomírem Metnarem. Jeho konec způsobil především nákup dvou kompletů pasivních sledovacích systémů DPET. Přestože obrana ještě vloni tvrdila, že kontrakt se společností Era Pardubice vyjde na 780 milionů, finální cena se vyšplhala na 1,5 miliardy korun, aniž by resort kohokoliv informoval.


Glosa: Půlmiliarda sem, půlmiliarda tam. Obrana se v nákupu radarů sekla o 720 milionů

Radar - ilustrační foto

Později se ukázalo, že finální sumy se oproti předpokládaným a projednaným cenám razantně zvýšily i u jiných plánovaných kontraktů. Ministr Lubomír Metnar se pak dostal pod tlak opozičních a koaličních poslanců, kteří žádali personální změny v resortu. „Potíž je v tom, že nevím, kdy lžete a kdy nelžete,“ osočil třeba Říhu poslanec Pavel Růžička (ANO) během emotivního jednání sněmovního výboru pro obranu na začátku února.

V polovině měsíce Metnar couvnul a mladý náměstek, který vyzbrojování vedl jen něco málo přes rok, musel vyklidit kancelář. „Úkolem nového náměstka bude dohled nad probíhajícími a připravovanými zakázkami, ale i zlepšení externí komunikace, zejména s členy sněmovního výboru pro obranu,“ komentoval Říhův konec v čele vyzbrojovací sekce Metnar.

CONTENT24

Plnohodnotný náměstek by měl vzejít z výběrového řízení, vedením sekce je dočasně pověřen Lubor Koudelka. Po odchodu z resortu má Filip Říha nárok na dvanáct měsíčních platů - tak zákon o státní službě definuje jeho konkurenční doložku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).