Menu Zavřít

Rekordní vojenská pomoc. USA poskytnou Izraeli 915 miliard

13. 9. 2016
Autor: čtk/ap

Izrael a USA se dohodly na výši americké vojenské finanční pomoci v příštích deseti letech. Podle agentury Reuters jde o rekordní sumu 38 miliard dolarů (915 miliard korun). Dohoda, která stvrdí dosud největší vojenskou pomoc, jakou kdy USA nějaké zemi poskytly, má být podepsána v nejbližších dnech.

Izraelská média ale upozorňují, že k ní patří také několik podmínek, s jejichž splněním souhlasil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izrael například nebude moci v americkém Kongresu žádat o další pomoc mimo dohodnuté roční příspěvky a bude moci část peněz použít nejenom na nákup amerických zbraní, ale také na rozvoj vlastního vojenského průmyslu.

Kvůli neshodám v politických otázkách se vyjednávání o vojenské pomoci protahovalo. Neshody mezi oběma zeměmi panují zejména v otázkách nové dohody o íránském programu a palestinského problému. Netanjahu se rozhodl uzavřít dohodu ještě s prezidentem Barackem Obamou, který úřad opustí v lednu, než aby doufal, že se podaří od Obamova nástupce získat výhodnější podmínky.

Dohoda, která nese název memorandum o porozumění, přiznává Izraeli právo na 3,8 miliardy dolarů roční pomoci. USA, jako hlavní spojenec Izraele, podle nyní platné dohody platné do roku 2018 Izraeli přispívají 3,1 miliardy dolarů. Podle médií Netanjahu původně doufal, že vyjedná roční pomoc až ve výši 4,5 miliardy.

Přečtěte si, jaké plány s armádou má prezidentský kandidát Donald Trump

Víc vojáků, lodí a raket. Trump chce po svém zvolení posílit armádu

 Prezidentský kandidát Donald Trump (Zdroj: čtk)

Vůbec poprvé budou do balíčku roční pomoci zahrnuty také peníze na raketovou obranu, kterou dosud USA pomáhaly financovat z příspěvků schvalovaných jednotlivě Kongresem. V minulých letech tak američtí zákonodárci pro Izrael schválili ročně až 600 milionů dolarů.

Očekává se, že nová dohoda bude podepsána možná už začátkem příštího týdne, avšak signatáři nebudou Netanjahu s Obamou, ale níže postavení představitelé.


Dále čtěte:

BRAND24

Boj s útoky v Izraeli: pět zmařených na jeden realizovaný

Američané plánují balistickou raketu za 85 miliard dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).