Menu Zavřít

Reakce na vojenskou operaci v Sýrii: Česko pozastavuje vývoz vojenského materiálu do Turecka

14. 10. 2019
Autor: čtk

Česká republika dnes pozastavila vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. Informoval o tom vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Uvedl to po jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem.

„Česká republika s okamžitou platností pozastavuje vývozní licence na vojenský materiál do Turecka,“ uvedl Hamáček.

Souhlasíte s invazí Turecka do Sýrie?

Podle něj to, co se děje na severu Sýrie, je nepřijatelné a následovat by měla silná, jednotná a účinná reakce EU. Ministři zahraničí unijních zemí se dnes zavázali k tomu, že členské státy budou omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na jeho vojenskou operaci v Sýrii koordinovat.

Podle výroční zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu, kterou zpracovává ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), český export do Turecka roste. Loni se proti předloňsku zdvojnásobil. Stoupl na 5,4 milionu eur (139,4 milionu korun). Na konci loňska mělo povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem 280 držitelů.


Američané komplikují Turecku invazi do Sýrie: vyřadili Ankaru z kontroly leteckého provozu

 Příprava na Tureckou invazi, ilustrační foto


Deníku N Havlíček řekl, že se rozjednaná licenční řízení přerušují a nová povolení se nebudou schvalovat. Dodal, že rozhodnutí se případně změní podle vývoje v následujících dnech.

Ministr průmyslu ještě před schůzkou zopakoval stanovisko premiéra, podle něhož je situace do určité míry důsledkem toho, že Evropská unie nejednala včas.

Vojenská operace má podle Ankary vést k vytvoření bezpečnostní zóny pro uprchlíky v severní Sýrii. EU turecký zásah odsoudila, vyzvala k jeho ukončení. Čeští politici operaci kritizují, někteří z nich mluví o zradě či porušení mezinárodního práva. Část opozice pak míří svou kritiku i na Babiše. Ten v září plán tureckého prezidenta Recepa Tayypa Erdogana na vznik bezpečnostní zóny při jejich společném setkání v OSN podpořil.

Čtěte také:

Jedna rána, mnoho much. Nové kolo protiíránských sankcí je v rozporu se zájmy USA

Írán oficiálně přestal plnit části jaderné dohody. Limity na obohacení uranu zatím dodrží

USA vyšlou 1500 vojáků na Blízký východ kvůli íránské hrozbě, oznámil Trump

BRAND24

Ankara je s ofenzívou v Sýrii spokojena, Kurdové hlásí těžké boje

Zastavte invazi do Sýrie, vyzval Petříček Turecko

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).