Menu Zavřít

Rána pro španělskou vládu. V předčasných volbách v Katalánsku vyhráli separatisté

22. 12. 2017
Autor: čtk

Separatistické strany získaly ve čtvrtečních předčasných volbách v katalánském parlamentu absolutní většinu. Vyplývá to z výsledků po sečtení více než 99 procent hlasů. Ve 135členném regionálním sboru tak separatisté obdrží 70 mandátů, tedy o dva méně než po volbách z roku 2015. Tento výsledek je ale ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že katalánští separatisté většinu ztratí.

Ve volbách zvítězila strana Ciudadanos, která je proti odtržení Katalánska od Španělska a která bude mít v novém katalánském parlamentu 37 křesel. O tři méně mandátů získala separatistická koalice katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta Společně pro Katalánsko (JxCat). Třetí skončila se 32 mandáty Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr Oriol Junqueras je od začátku listopadu ve vazbě kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Strany, které jsou pro jednotu se Španělskem, tedy Ciudadanos, katalánští lidovci a katalánští socialisté získali ve čtvrtek od voličů dohromady jen 57 mandátů. Lidovci obsadí pouze tři křesla, o jedno méně než radikální levicoví separatisté z CUP. Katalánští socialisté (PSC) získají 17 křesel.

Osm křesel získá také koalice CatComú-Podem. Ta je proti jednostrannému vyhlášení nezávislosti, kritická je ale i vůči socialistům, lidovcům a straně Ciudadanos.


Malí a bohatí to mají těžké. Přečtěte si esej

 Ilustrace k eseji Malí a bohatí to mají těžké


Rekordní byla ve čtvrtek volební účast. Podle dosavadních informací po sečtení 99,89 procenta hlasů přišlo k urnám 81,94 procenta z 5,5 milionu voličů. To je o sedm procentních bodů více než při volbách v září 2015.

Španělský premiér odmítl Puigdemontu výzvu k jednání
Španělský premiér odmítl návrh sesazeného katalánského expremiéra Puigdmenota, který dnes v Bruselu řekl, že je připraven k dialogu s Rajoyem kdekoli kromě území Španělska, kde mu hrozí zatčení. „Pokud bych se s někým měl sejít, tak je to s Inés Arrimadasovou, která vyhrála volby,“ řekl španělský premiér s odkazem na předsedkyni promadridské strany Ciudadanos.

Rozdílně lidé podle listu El País hlasovali ve čtyřech provinciích Katalánska. Zatímco v provincii Barcelona a Tarragona většinu hlasů získali zastánci stran vystupujících proti nezávislosti regionu, v provinciích Girona a Lleida obdrželi většinu separatisté.

Vzhledem k vysokému volebnímu zisku koalice Společně pro Katalánsko má velkou šanci stát se kandidátem na katalánského premiéra opět Carles Puigdemont. Ten je ale nyní v Belgii a po návratu do Španělska mu hrozí zatčení, protože ho španělská prokuratura viní ze vzpoury kvůli separatistickým snahám. Stejně jako je trestně stíhána celá bývalá katalánská vláda, kterou Madrid koncem října kvůli snahám o nezávislost Katalánska sesadil.

Španělské akcie oslabují

Španělské akcie dnes oslabují v reakci na výsledky voleb. Akciový index IBEX 35 vykazoval kolem poledne pokles o jedno procento na 10 204 bodů. Dolů zamířilo rovněž euro, které vůči dolaru ztrácelo 0,2 procenta na 1,1851 dolarů.

Index IBEX 35 IBEX 35 Chart

„Separatisté uhájili svou většinu v regionálním parlamentu, takže rozpory mezi Madridem a Barcelonou pravděpodobně budou pokračovat,“ uvedl analytik Ulrich Leuchtmann ze společnosti Commerzbank. Dodal nicméně, že ztráty eura zřejmě nebudou trvalé. „Při předchozí eskalaci konfliktu si trh udržel chladnou hlavu a euro zůstalo relativně stabilní,“ upozornil.

Politické napětí kolem Katalánska mělo již dříve negativní dopad na španělskou ekonomiku a přimělo řadu podniků k přesunutí sídla z tohoto regionu do jiných částí Španělska, upozornila agentura Reuters.

BRAND24

„Podmínky pro katalánskou ekonomiku a investice zůstávají obtížné,“ uvedl ekonom Carsten Hesse ze společnosti Berenberg. Výrazný pokles dnes zaznamenaly například akcie španělských bankovních společností Banco Sabadell a Caixabank. Ty mají v Katalánsku rozsáhlé aktivity, v říjnu se však kvůli separatistickým tendencím rozhodly přesunout svá sídla mimo ten region.

Přečtěte si také:

Esej: Zlý sen o velkém Morčeti

Komentář: Vzkaz z Barcelony

Z Katalánska chce přesídlit už bezmála 700 firem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).