Menu Zavřít

Rakouští lidovci a svobodní uzavřou koalici. Vládu povede Kurz

16. 12. 2017
Autor: čtk

Rakouská lidová strana (ÖVP) a protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) se po 61 dnech od voleb dohodly na uzavření vládní koalice. V pátek to řekl šéf lidovců, dosavadní ministr zahraničí Sebastian Kurz, který na tiskovém brífinku vystoupil s předsedou FPÖ Heinzem-Christianem Strachem. Prezident Alexander Van der Bellen si na sobotu pozval předsedy obou stran. Kabinet by měl složit přísahu na začátku příštího týdne.

„Dospěli jsme k dohodě o vládě na příštích pět let,“ oznámil dnes Kurz před novináři. Politici ale neuvedli ke koaliční dohodě žádné podrobnosti. Strache poznamenal, že budou veřejnosti sděleny v sobotu.

Koaliční rozhovory mezi konzervativní ÖVP a pravicově populistickou FPÖ trvaly od října, kdy lidovci vyhráli parlamentní volby a svobodní skončili třetí, těsně za sociálními demokraty (SPÖ) dosavadního kancléře Christiana Kerna. Toho nyní v čele kabinetu vystřídá jednatřicetiletý Kurz, který se tak stane nejmladším šéfem vlády v Evropě.

Základními body vládní spolupráce by měla být v příštích pěti letech reforma daní, posílení prvků přímé demokracie a další zpřísnění imigrační politiky.

Kurz už ve čtvrtek ujistil, že nová vláda bude proevropská. FPÖ již dříve ustoupila od výzev, aby Rakousko následovalo Británii s referendem o vystoupení z Evropské unie. Nyní FPÖ tvrdí, že je proevropskou stranou, ale kritickou vůči unii a odmítající další prohlubování integrace. Šéfkou rakouské diplomacie by se podle rakouských médií měla stát odbornice na Blízký východ Karin Kneisslová (nezávislá za FPÖ).


Z dějin „normální evropské strany“. Čtěte esej Lubomíra Hegera

 Ilustrace k eseji Z dějin normální evropské strany


Straničtí lídři dnes ale ještě jména budoucích ministrů neuvedli. V sobotu o nich nejprve chtějí informovat hlavu státu i grémia svých stran. Rakouské deníky však spekulují, že například ministrem financí by mohl být někdejší šéf rakouského účetního dvora Josef Moser, který je bývalým politikem FPÖ, avšak letos byl trojkou na kandidátce lidovců.

Ministrem vnitra se má stát dosavadní generální tajemník FPÖ Herbert Kickl. Dosavadní předseda rakouské Národní rady a bývalý prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer údajně stane v čele ministerstva infrastruktury. Ministrem obrany prý bude šéf štýrské organizace FPÖ Mario Kunasek.

BRAND24

Rakousko mělo dvojkoalice složené z lidovců a pravicových populistů už v letech 2000 až 2006. V roce 2005 se však od FPÖ odštěpil Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), jehož členové zůstali ve vládě a zbytková FPÖ odešla do opozice. Od roku 2007 už vládly Rakousku jen velké koalice sociálních demokratů a lidovců.

Čtěte také:

Antiatomové Rakousko se radikalizuje. Chce trestat za jádro a kontrolovat české elektrárny

Nereálné snění. Rakousko odmítá Babišovu vizi sbližování s Visegrádem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).