Menu Zavřít

Průzkum: Podle dvou třetin lidí je demise vlády špatný krok

4. 5. 2017
Autor: čtk

Za nesprávný krok považují rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi vlády dvě třetiny lidí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. Nejméně s rozhodnutím předsedy vlády souhlasí lidé starší 60 let a voliči hnutí ANO. Mezi voliči sociální demokracie schvaluje demisi čtvrtina dotázaných.

Premiér ohlásil záměr navrhnout demisi celé vlády v úterý kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetku ministra financí Andreje Babiše (ANO). Svůj krok zdůvodnil tím, že další pokračování Babiše ve funkci ministra financí je neudržitelné, protože stále uspokojivě nevysvětlil nákup jednokorunových dluhopisů od své někdejší firmy Agrofert či původ svého majetku. Zároveň však uvedl, že odvoláním by z Babiše udělal mučedníka, což je role, na kterou se podle něj ministr předem připravoval.

Vývoj kolem vládní krize sledujte ONLINE

 Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Do podpory demise mezi respondenty se mimo jiné promítá to, nakolik si lidé myslí, že Andrej Babiš dostatečně vysvětlil kauzy, které se ho týkaly. „Mezi lidmi, kteří na to mají názor, mírně převládá pozice, že je nevysvětlil dostatečně, ačkoli je to takřka půl na půl,“ uvedl analytik Medianu Daniel Prokop. Ti lidé, kteří Babišovi v tom vysvětlení nedůvěřují, tak v takřka polovině případů tu demisi podporují, naopak lidé, kteří ministrovi důvěřují, tak jsou ve velké většině proti té demisi, dodal.

BRAND24

Průzkumu se zúčastnilo 1006 respondentů starších 18 let.

Lidé nechtějí předčasné volby
Velká část české veřejnosti si v nynější vládní krizi nepřeje radikální řešení, vyplývá z výsledků bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Podle 38 procent lidí by měl dovládnout do řádných voleb nynější koaliční kabinet Bohuslava Sobotky v demisi. Přes 60 procent dotázaných nechce předčasné volby.

Více než 28 procent dotazovaných si myslí, že za současné situace by měl prezident Miloš Zeman demisi Sobotkovy vlády přijmout a jmenovat premiéra ze stávající koalice. Další více než pětina respondentů se přiklání k možnosti, že by Zeman měl odkládat demisi až do řádných voleb, které se konají v říjnu. Stejný podíl lidí si myslí, že Zeman by demisi vůbec neměl přijímat. Desetina lidí se přiklání k vypsání předčasných voleb, jen sedm procent si přeje, aby prezident za nynější situace jmenoval úřednického premiéra.

Důvody, které Sobotku vedly k rozhodnutí odstoupit s celou vládou, se ztotožnilo nebo jim spíše rozumí přes 55 procent dotazovaných. Za dostatečné je ale podle průzkumu považuje jen bezmála 37 procent voličů.

Polovina dotázaných se domnívá, že měl premiér kvůli nejasnostem v původu majetku a možným daňovým podvodům raději odvolat Andreje Babiše z postu ministra financí. Téměř 43 procent lidí si to ale nemyslí.

Babišovi nedůvěřuje skoro 60 procent oslovených lidí. Šéfovi ANO naopak věří téměř 38 procent dotazovaných.

Většina dotazovaných, konkrétně přes 38 procent, uvedlo, že by premiérem měl zůstat Sobotka v demisi. Voliči ANO ale častěji preferují jako nového předsedu vlády Babiše nebo ministra zahraničí Lubomírka Zaorálka (ČSSD).

Dále čtěte:

Komentář: Nečekaný dárek z Hradu pro Sobotku

Sobotka: Premiérem by mohl být Zaorálek i Chovanec


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).