Menu Zavřít

Nečekaný dárek z Hradu pro Sobotku

4. 5. 2017
Autor: Redakce

Prezident Miloš Zeman si opět nenechal ujít, aby se dostal do světla reflektorů. Podle úvah z Hradu by totiž premiér Bohuslav Sobotka podával demisi jen sám za sebe. Tuto úvahu premiér jasně odmítl. „Výklad ústavy i dosavadní ústavní praxe je zcela jasná. Demisí premiéra končí celá vláda. A tak to bude i v tomto případě,“ nechal se slyšet Sobotka.

A má pravdu. Ostatně samotný Zeman to musí vědět nejlépe, protože před čtyřmi lety přijal demisi tehdejšího premiéra Petra Nečase, což znamenalo pád celé vlády. Odmítl tehdy rovněž jmenovat do čela kabinetu Miroslavu Němcovou z ODS a proti vůli poslanecké sněmovny vyslal na úřad vlády – slovy Miroslava Kalouska – „invazní komando“ v čele s Jiřím Rusnokem, který za své vládní angažmá dostal post ve vedení České národní banky.

Ze strany Zemana tak může jít jen o hru, která má znejistit ČSSD. A Sobotka zcela správně zareagoval, když tuto interpretaci jednoznačně odmítl.


Trapas na Hradě. Zeman se pokusil znevážit Sobotku:

Zeman se přel se Sobotkou kvůli demisi

 Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Zeman dále útočí na Sobotku:

Zeman: Odejít by měl jen Sobotka. Demise je jeho zoufalstvím

Miloš Zeman


Pokud by však skutečně Zeman přijal demisi premiéra a tvrdil, že odchází z vlády pouze Sobotka, byl by to pro šéfa vlády a celou ČSSD nečekaný dárek. Musela by však jednat tvrdě a bez váhání.

Následovat by musely rezignace zbylých ministrů za ČSSD a okamžité zahájení volební kampaně, jejímž cílem by ovšem nemohlo být jen stažení náskoku hnutí ANO Andreje Babiše, ale rovněž odstranění Zemana z Hradu.

Rozvázáním rukou špiček ČSSD by se mohla okamžitě rozjet volební mašinerie Lidového domu a spanilé jízdy politiků po celé zemi. A ČSSD může mít v této kampani nabito den ode dne víc, což ukazuje únik nahrávek o tom, jak Babiš ovlivňuje vlastní média. Na ostré kritice propojení byznysu, politiky a médií a zároveň tandemu Zeman-Babiš by ČSSD mohla slušně vydělat.


Přečtěte si, co způsobila nahrávka Babiše s novinářem deníku Dnes:

Hromadné odchody z Mafry. Novináři protestují proti ovlivňování obsahu Babišem

Redaktora deníku Dnes, který donášel Babišovi, prověřovala policie kvůli útoku na Chovance

 Babišův inzerát


Podobné čarování s výkladem Ústavy by se proto Zemanovi mohlo snadno vymstít, čehož si musí být hradní pán a jeho poradci dobře vědomi. Za necelý rok bude totiž opět přímá volba prezidenta a přílišné vměšování do exekutivy se již jednou Zemanovi nevyplatilo, když jeho Zemanovci dostali výprask ve volbách na podzim 2013, v nichž voliči ocenili Rusnokovu vládu složenou právě ze Zemanovců.

Na druhou stranu by Zeman ve své nenávisti vůči Sobotkovi podobnou chybu neudělal poprvé. Již jednou se angažoval v takzvaném lánském puči a pak na námitku, že vyjednávat o budoucí vládě má šéf ČSSD Sobotka, odpovídal blahosklonně slovy, že „všechno je jinak“.

Zeman měl stoprocentní pravdu, akorát, že všechno bylo jinak, než si představoval. Stranický rival Michal Hašek puč nezvládl a skončil ve vedení strany a premiérské křeslo vybojoval Sobotka, kterého prezident nenávidí. Důvodem je, že ho považuje za jednoho ze zrádců z řad poslanců ČSSD, kteří ho nezvolili v prezidentské volbě v roce 2003, po níž potupený Zeman utíkal z Hradu zadním východem.

BRAND24

Pokud se ovšem prezident opět nechá zaslepit svou nenávistí k Sobotkovi a přijme demisi pouze za něj a nikoliv za celou vládu, bude to znamenat pro premiéra doslova „dar z Hradu“, protože by ho mohl využít k nakopnutí celé volební kampaně, která dosud skomírala. Mohl by tak dokázat v příštích měsících zabít rovnou dvě mouchy jednou ranou. Bude muset ovšem jednat rozhodně a jít do střetu. Tentokrát to opravdu nepůjde vysedět, jak je Sobotka zvyklý.

Čtěte další komentáře autora:

Mračna z USA i Číny

Tragická komunikace „komunikátora roku“

Tentokrát je to jiné. Nejdražší čtyři slova v dějinách investování

ČNB dál brání korunu. Dlouho už to nepotrvá

Kamikaze Sobotka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).