Menu Zavřít

Právo a spravedlnost ovládlo polské parlamentní volby, zřejmě bude dál vládnout

14. 10. 2019
Autor: čtk

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) získala v nedělních parlamentních volbách 43,8 procenta hlasů. Vyplývá to z dílčích výsledků, které zveřejnila státní volební komise po sečtení hlasů v 99,5 procenta volebních obvodů. Národně-konzervativní formace tak zvítězila nad liberální Občanskou koalicí, kterou podpořilo 27,2 procenta voličů. Z výsledků vyplývá, že PiS bude v Polsku moci samostatně vládnout další čtyři roky. V Senátu ale PiS přišel o většinu.

Do Sejmu, dolní komory parlamentu, se po čtyřech letech vrací Svaz demokratické levice (SLD), který o hlasy voličů bojoval v rámci uskupení Levice. Ta získala 12,5 procenta hlasů. V Sejmu dále zasednou poslanci spojenectví rolnické Polské lidové strany (PSL) s protisystémovým hnutím Kukiz ´15, které podpořilo 8,6 procenta voličů, a pravicová euroskeptická Konfederace se ziskem 6,8 procenta hlasů.

„Vypadá to, že budeme moci pokračovat v samostatné vládě, to byl náš hlavní cíl, abychom mohli v klidu a bez potřeby utváření divných koalic dále měnit zemi,“ řekl Piotr Müller, mluvčí vlády premiéra Mateusze Morawieckého. Dodal, že v tomto a příštím týdnu se bude rozhodovat o obsazení jednotlivých ministerských postů.

PiS by podle serveru Onet.pl měla získat 239 z 460 poslaneckých křesel v Sejmu, dolní komoře parlamentu, Občanská koalice 131, Levice 46, PSL/Kukiz 30, Konfederace 13 - a jednoho poslance získá německá menšina.

Volební výsledky, v nichž se s postupem sčítání hlasů mírně zmenšoval náskok PiS, se nakonec přiblížily odhadu z nedělního večera.


Esej: Návrat středoevropských démonů

 ilustrační foto


Ve Varšavě nejvíce hlasů získala uchazečka Občanské koalice (KO) o premiérský post Malgorzata Kidawová-Blońská, která vedla kandidátní listinu své strany v hlavním městě. Nechala za sebou šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského, který platí za nejmocnějšího politika v Polsku. Naopak šéf KO Grzegorz Schetyna ve Vratislavi získal mnohem méně hlasů než tamní kandidátka PiS.

Voliči „odpustili hříchy“ bývalému předsedovi Sejmu za PiS Markovi Kuchcińskému, který z funkce před několika týdny odstoupil kvůli využívání vládních letadel k soukromým účelům. Ve svém volebním obvodu v Podkarpatském vojvodství na jihovýchodě Polska získal i přes aféru nejvyšší počet hlasů.

PiS ale přišla o většinu v Senátu. Obsadí jen 48 ze 100 křesel. Počítat může ještě s hlasem jedné nezávislé kandidátky, kterou vládnoucí strana podporovala. Opozice má už nyní jistých 50 mandátů. Zbývá dopočítat hlasy v jediném volebním obvodu, kde prozatím vede kandidát opoziční Občanské koalice.

Vláda PiS během uplynulých čtyř let, kdy se ekonomice dařilo, zavedla štědré sociální programy, jako jsou třinácté důchody pro seniory nebo přídavky ve výši 500 zlotých na dítě, zvýšila minimální mzdu nebo snížila věk odchodu do důchodu. Kvůli některým svým krokům, třeba kvůli reformě justice nebo rozsáhlému kácení v chráněném Bělověžském pralese, se dostala do konfliktu s Evropskou unií. Současná vláda ve Varšavě podle oponentů ohrožuje principy právního státu a demokracie. Ovládla klíčové instituce v zemi, včetně veřejnoprávních médií. Dnes se na internetu objevila fotografie z nedělního večera z volebního štábu PiS, na které jsou čelní představitelé vládnoucího uskupení včetně šéfa Kaczyńského a generální ředitel Polské televize Jacek Kurski.

Za vlády PiS se zhoršily vztahy s Německem, po němž Varšava žádá odškodnění za škody napáchané nacisty za druhé světové války, i s Izraelem. Současná vládní garnitura má dobré vztahy s prezidentem USA Donaldem Trumpem, který před několika dny zrušil víza pro cesty Poláků do Spojených států. USA se chystají rovněž posílit svoji vojenskou přítomnost v největší středoevropské zemi. S Českem polskou vládu v posledních letech spojuje zejména odpor proti přijímání migrantů z muslimských zemí nebo proti zpřísňování závazků v boji proti klimatickým změnám.

Dále čtěte:

Z Prahy do Varšavy. Morawiecki by chtěl Česko a Polsko více propojit dálnicemi

BRAND24

Polsko zažívá boom dopravní infrastruktury. Je to šance pro české firmy, říká velvyslanec Ivan Jestřáb

Nedostatek lidí brzdí polskou ekonomiku. Vraťte se domů, volá Varšava pracovníky v zahraničí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).