Menu Zavřít

Technologické firmy na koronaviru vydělaly, teď by měly danit, vyzývají politici

2. 9. 2020
Autor: Profimedia.cz

Americké technologické firmy, jako jsou Facebook, Google nebo Amazon, se zřejmě brzy dočkají napříč státy zdanění. První zemí, kde dojde ke zdanění výnosů, bude Francie, s penězi do státního rozpočtu počítá už pro příští rok. Podle irského ministra financí je však stále možné, že v během letošního roku dojde k širší dohodě na půdě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Většina technologických firem v současné době odvádí část svých příjmů jinde, než kde je utržila.

Už v červnu letošního roku ministři financí z Velké Británie, Francie, Španělska a Itálie zaslali americkému protějšku Stevu Mnuchinovi dopis, ve kterém vyzývají, aby Facebook a další technologičtí giganti platili větší daně v zemích jejich výdělku. Evropští politici zdůraznili, že právě společnosti ze Silicon Valley na globální pandemické krizi vydělaly. „Pandemie akcelerovala zásadní změny v zákaznickém chování a využití digitálních služeb se zvýšilo,“ uvedli ministři v dopise. Jejich aktivita se však u amerického šéfa státních financí nesetkala s pochopením, podle Mnuchina chtějí Evropané Spojené státy poškodit.

Měla by být zavedena digitální daň?

Dlouhodobě politici na druhé straně Atlantiku upozorňují, že v případě zavedení digitální daně by došlo k diskriminaci amerických firem. S tím však většina evropských států nesouhlasí, neboť velké technologické firmy většinu svých příjmů daní v zemích, kde je to pro ně výhodné - například v Irsku nebo Lucembursku. Příkladem může být provozovatel vyhledávače Google, společnost Alphabet – v České republice v posledních letech ročně odvádí kolem 10 milionů korun. Naproti tomu český Seznam.cz, který má podle dostupných informacích podobné tržby jako Google, do státního rozpočtu odvádí každoročně přes 200 milionů korun.

Zároveň se většina zemí kvůli utlumení svých ekonomik ve jménu potlačení šíření onemocnění covid-19 potýkají s rozsáhlými výpadky příjmů do státního rozpočtu. I proto se může současná doba jevit pro mnohé země jako ideální příležitost vyřešit tuto problematiku jednou provždy. Členské státy EU mají i podporu od Evropské komise, podle jejího místopředsedy Valdise Dombrovskise je nutné dosáhnout mezinárodního dohody a vybrané peníze použít na podporu výstavby infrastruktury a sociálních projektů.

Irský ministr financí Paschal Donoghoe, je přesvědčený, že dosažení dohody se Spojenými státy je možné ještě letos. „Myslím, že zprávy o krachu jednání na půdě OECD byly svým způsobem přehnané,“ uvedl Donoghoe pro americkou televizi CNBC. Zastavení jednání na půdě OECD bylo podle něj jen pauza. Ač Donoghoe nevylučuje úspěšný konec jednání ještě letos, konečné výsledky nejspíš dojednají až na začátku příštího roku. Právě Irsko v roce 2018 hlasovalo proti společné evropskému postupu a prosazovalo dohodu se Spojenými státy.

Navzdory krachu jednání na půdě OECD je však dost pravděpodobné, že digitální zdanění bude zavedeno v nejbližší době hned v několika státech. V posledních dnech Britové odmítli, že by kvůli obavám ze zkomplikování pobrexitové dohody odstoupili od záměru zdanění technologických obrů. Podle britského ministra financí Londýn zákon od zákon o digitální dani změní pouze v případě, že v budoucnu bude dosažena mezinárodní dohoda. Mimo Velké Británie je blízko zavedení i Francie, Itálie nebo Česká republika.

BRAND24

Ovšem digitální daň neplánují pouze evropské země, ale například i Brazílie, která by ráda Facebook a další zdanila třemi procenty. Otázkou tak není zda budou zdaněny technologické firmy, ale jak a kdy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).