Menu Zavřít

Poche skončí jako tajemník na zahraničí v listopadu. Mohl by být poradcem

18. 10. 2018
Autor: čtk

Europoslanec Miroslav Poche skončí jako politický tajemník na ministerstvu zahraničí k 1. listopadu. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD) s ním bude o jeho budoucím angažmá na ministerstvu jednat příští týden. Podle něj by tam mohl dále působit jako externí poradce pro evropskou agendu.

„Chci ke konci měsíce zrušit pozici politického tajemníka ministerstva zahraničních věcí, protože tato pozice již není nezbytně nutná. A s panem poslancem Pochem bych chtěl spolupracovat externě jakožto s poradcem či konzultantem pro některé otázky evropské politiky,“ řekl Petříček Radiožurnálu.

ČSSD původně nominovala na ministra zahraničí Pocheho, kterého ale odmítal jmenovat prezident Miloš Zeman. Zdůvodnil to například tím, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. Média připomínala, že Zemanovi mohl vadit fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.

Petříčka jmenoval Zeman ministrem v úterý. Podmínkou bylo to, že Poche z Černínského paláce odejde. Stejné očekávání má premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček už dříve uvedl, že po jeho jmenování funkce tajemníka ztratí smysl a zanikne. Zároveň ale řekl, že si hodlá sestavit vlastní tým poradců a nevyloučil, že by mezi nimi Poche být mohl.

Čtěte komentář: Máte ministra zahraničí? A mohli bychom ho vidět?

 Weikert

BRAND24

Přečtěte si také:

Komentář: Díky, Poche

Hamáček: Kdyby ČSSD odešla z vlády, skončil bych v roli předsedy strany

První velká Babišova porážka a dalších deset změn, které přinesly tyto volby

Brífink Jana Novotného

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).