Menu Zavřít

Platy zdravotníků se zvednou o 10 procent, slíbil Babiš odborům

4. 5. 2018
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes odborářům řekli, že vláda v demisi dodrží slib předchozího kabinetu a zvýší od příštího roku tarifní platy a mzdy zdravotníků o deset procent. Po jednání to řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Babiš uvedl, že se zaměří i na systémová opatření, jako je narovnání platů a mezd a příplatky za směnný provoz.

Vláda zdravotníkům přidávala opakovaně. Loni dostali o deset procent víc k tarifům, v předchozích dvou letech po pěti procentech. „Za minulé koaliční vlády jsme navyšovali celkově o 30 procent mzdy. Bylo to o 65 miliard navíc,“ vyčíslil Babiš. Podle Vojtěcha bylo určeno 43 miliard z nich pro lůžková zařízení. „Je nutné se podívat na to, kam ty peníze jdou, a najít díry, kudy odtékají,“ dodal ministr.

Babiš připomněl, že při cestách do regionů navštěvuje s ministrem i nemocnice. „Co mě dnes překvapilo, že při návštěvách nemocnic, ne vždy při diskusích se zaměstnanci a managementem, nedostáváme informace stejné jako dnes,“ dodal premiér. Nemocnice, kde ředitelé nepřidali tak, jak měli, chce Babiš s Vojtěchem navštívit. Při přípravě rozpočtu na rok 2019 budou podle něj platy ve školství a zdravotnictví prioritou.

Sestrám u lůžka ve třísměnném provozu přidala vláda loni v červenci navíc dalších 2000 korun. Odboráři žádají, aby se do budoucna takové navýšení týkalo i sanitářů a dalšího nižšího personálu. Podle Vojtěcha bude prioritní právě podpořit zaměstnance ve směnném provozu.


Jaké problémy má záchranná služba v Česku:

Kdo zachrání záchranku? Služba nemá vrtulníky ani piloty

Letecká záchranná služba


Odbory dlouhodobě kritizují rozdíly mezi odměňováním ve státním nemocnicích a nemocnicích jiných zřizovatelů. Zatímco platy prvních se řídí tarifními tabulkami, druzí pobírají smluvní mzdy, které se někdy nezvyšují tak, jak vláda deklaruje. Rozdíly jsou až desítky procent. Podle Žitníkové bude připraven pozměňovací návrh zákona, který odměňování sjednotí.

U sester činí tarif asi 65 procent mzdy. K tomu mají osobní ohodnocení nebo příplatky za přesčasy. Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky.

Průměrná hrubá mzda všeobecných sester je podle odborů od 21 080 do 29 570 korun měsíčně podle délky praxe. Plat zaměstnanců ve státních zařízeních je od 25 700 do 34 160 korun. Smluvní mzdy pobírají zaměstnanci krajských, městských či soukromých nemocnic. Všeobecná sestra musí mít vyšší odbornou nebo vysokou školu, praktická sestra končí vzdělání maturitou. Průměrná mzda v Česku činila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 31 646 korun.

BRAND24

Chcete vědět, jakou budete pobírat nemocenskou v roce 2018?

Vypočítejte si to na naší kalkulačce

Dále čtěte:

Německu chybí zkušení lékaři, náročné zákroky provádějí začátečníci

Babišova vláda podpořila návrh ČSSD na zrušení karenční doby


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).