Menu Zavřít

Opata v úzkých. Špatné zprávy z Afghánistánu střídá nedůvěra ke kolegům

18. 10. 2018
Autor: čtk

Generální štáb i ministerstvo obrany se v posledních dnech bezmocně točí ve spirále. Nejdřív únik tajné informace, pak další atentát v Afghánistánu.

Podle Aleše Opaty, náčelníka generálního štábu, došlo v posledních dvou letech k 35 útokům, kdy auto s výbušninou najelo do koaličních vojsk v Afghánistánu. Ve středu 17. října 2018 krátce před půl třetí odpoledne si další takový atentátník vybral konvoj s českými vojáky.

„Stalo se to 4,3 kilometry od základny Bagrám, kam se vojáci vraceli. K explozi automobilu se zhruba 200kilogramovou náloží došlo při míjení obrněného vozidla s šesti českými vojáky,“ popisuje Opata. Vůz kategorie MRAP se po výbuchu převrátil. Jeden voják zůstal nezraněn, dalších pět už takové štěstí nemělo. Nicméně teď, ve čtvrtek odpoledne, jsou už prý všichni mimo ohrožení života. Ten s nejtěžším zraněním musel být operován přímo na Bagrámu.

V čele kolony jelo americké vozidlo a i z toho armáda a obrana usuzuje, že nešlo o útok mířený proti českým silám, ale obecně na koaliční vojska. A proto atentát nedává do souvislosti se včerejším publikováním článku Lidových novin, podle nějž se v uplynulých týdnech podařilo v Afghánistánu zneškodnit ty, kdo stáli za srpnovým sebevražedným útokem na trojici českých vojáků.

Premiér Andrej Babiš i ministr obrany Lubomír Metnar dnes mluví o úniku tajných informací, které se musí vyšetřit. Kdo tak má největší důvod ke starostem, je Opata. Radost z dobře provedené akce v Afghánistánu mu nejspíš kazí to, jakým způsobem se informace dostala ven, a navíc je dost pravděpodobné, že vyšetřování nařízené Metnarem zasáhne i generální štáb. Tohle důvěře mezi nejvyšším velením armády a managementem ministerstva obrany rozhodně nepomůže.

Jak se dopadení plánuje

A jak tedy mohlo samotné dopadení strůjce srpnového atentátu vypadat? Své zážitky z podobné akce vypráví jeden z bývalých příslušníků speciální jednotky Vojenské policie SOG. „Koaličním silám v Afghánistánu rozhodně informace nechybí, nasazení zpravodajských prostředků je stále enormní,“ popisuje.

„Přijít proto na to, kdo srpnový útok na české vojáky způsobil, bylo pouze otázkou času. Velmi často se používají odposlechy, aby se zjistilo, jestli strůjce nechystá i nějaký další a větší útok,“ vysvětluje bývalý „sogař“ výzvědnou strategii.

Od zpravodajců pak vojáci dostali fotky osoby, kterou mají zadržet. Zdroj jim zase popsal dům, kde se „cíl“ zdržuje a jak se k němu dostanou. Takováhle příprava může probíhat týden až čtrnáct dní, poslední dny před akcí se pak už jen drilují detaily samotné operace v terénu.

Důležité je sladit akci i s letectvem, protože prý člověk nikdy neví, do jak velkého „vosího hnízda“ kopne. „Přijdeš se šestnácti chlapy a tam jich proti tobě bude sto,“ objasňuje, proč je tak důležitá podpora vrtulníků a letadel ze vzduchu.

I když byl SOG elitní jednotkou a jeho příslušníci tak měli trochu jiné chování než zbytek armády, jeho bývalý člen dnes říká, že je nadšený, na jakou úroveň se díky afghánské misi dostalo celé české vojsko. „Naši pěšáci jsou na úrovni speciálních jednotek – i tím, jaké mají postupy a jak velí,“ tvrdí.

BRAND24

Čtěte také:

Peníze za Afghánistán: denní příplatek pro vojáky dosahuje až 5200 korun

Padlí vojáci byli povýšeni do hodností štábních praporčíků, letadlo s ostatky doprovodí gripeny

Česko posílí misi v Afghánistánu, vojáci obsadí další dvě základny

Na snímku z 29. ledna 2018 jsou čeští vojáci na základně Bagrám. V pozadí je bojové vozidlo MRAP.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).