Menu Zavřít

Německo loni udělilo skoro tisíckrát víc azylů než Česko

27. 7. 2019
Autor: čtk/ap

Mezi Českou republikou a Německem panuje enormní nepoměr v počtu kladně vyřízených azylových žádostí. Napsal to na svém portále německý magazín Focus, který si všímá, že zatímco Německo v loňském roce kladně vyřídila 41 368 azylových žádostí, Česko jich schválilo jen 47.

„Česko patří s ostatními visagrádskými státy Polskem, Maďarskem a Slovenskem k rozhodným odpůrcům přerozdělování žadatelů o azyl v Evropské unii,“ uvedl Focus. Magazín zároveň poznamenal, že kvůli svému postoji a nízkému počtu udělených azylů kritizují Českou republiku organizace pomáhající běžencům. V Evropské unii ale v současné době neexistuje žádný společný postoj k přerozdělování azylantů.

Mělo by azylové řízení zohledňovat zemi původu migrantů?

Ve svém textu Focus porovnává pouze statistiky mezi Českem a Německem. Jako příklad nepoměru zmiňuje to, že v Německu podle spolkového ministra vnitra požádalo v roce 2018 o azyl 185 853 lidí, z čehož necelých 162 tisíc byly takzvané prvožádosti, v Česku pak bylo 1701 zájemců o azyl, což je podle magazínu nejvíce od roku 2007.

V přepočtu na vydané azylové žádosti bez dalších kladně vyřízených souhlasů s doplňkovou ochranou vyplývá ze statistiky Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), že Německo loni udělilo azyl v 19,1 procentech rozhodovaných případů.

Rozdíl je také ve složení žadatelů o azyl. V Česku o ochranu usilují především Ukrajinci, Gruzínci, Kubánci, Arméni, Vietnamci a Uzbekové, v Německu nejvíce žádostí podávají Syřané, Afghánci a Iráčané.

Přečtěte si esej: Vylidněná, ne přelidněná planeta

Dále čtěte:

Dopad multikulti: britská policie nerozumí slangu ulice, najímá si překladatele

Trump brojí proti migrantům, americké firmy jsou na nich ale závislé

Příkladná integrace? Většina z 800 tisíc imigrantů v Česku pracuje a cítí se bezpečně

BRAND24

Temný okamžik pro Evropu? Konec lodi zachraňující uprchlíky kritizuje britská organizace

O migrační politice nemohou rozhodovat Francie a Německo, vzkazuje Salvini

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).