Menu Zavřít

Nemáme s tím nic společného. Kreml znovu popřel podíl Ruska na útoku na Skripalovy

6. 9. 2018
Autor: čtk

Kreml opět popřel jakýkoli podíl Ruska na březnovém útoku nervovým jedem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala na jihu Anglie. Středeční obvinění Londýna, že akci schválili vysocí ruští představitelé, označil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov za nepřijatelné. Na otázku, zda Moskva prověří totožnost dvojice údajných příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU podezřelých z útoku, Peskov odpověděl, že ruská vláda takovou žádost nedostala.

„Opakujeme, že ani vysoké vedení země, ani nikdo z nižšího vedení nebo nějaký oficiální představitel neměli nebo nemají cokoli do činění s událostmi v Salisbury,“ dodal mluvčí prezidenta Vladimira Putina. „Jakékoli takové naznačování nebo obviňování je nepřijatelné,“ řekl Peskov.

Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni 4. března nervovým jedem typu novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Britská premiérka Theresa Mayová ve středu oznámila, že za útokem na dvojici stojí podle zjištění britských úřadů příslušníci GRU hledaní jako Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Podle Mayové nešlo o nezávislou operaci, nýbrž o akci schválenou v nejvyšších patrech ruského státu. Na muže, obviněné podle agentury Reuters v nepřítomnosti z pokusu o vraždu, byl vydán evropský zatykač.

Ruské ministerstvo zahraničí už ve středu obvinění Londýna odmítlo a uvedlo, že zveřejněná jména ani fotografie podezřelých mu „nic neříkají“.

Přečtěte si: Takoví normální sovětští zabijáci

 Specialista. V 60. letech se Josif Romualdovič Grigulevič stal předním sovětským historikem. Nikdo tenkrát netušil, že pomáhal zavraždit Trockého a plánoval zabít Tita.

BRAND24

O případu čtěte více:

Britská policie prý identifikovala pachatele útoku na Skripala. Je přesvědčena, že jde o Rusy

Případ novičok: Policie našla zdroj otravy dvou Britů

Oběti otravy novičokem sahaly na kontaminovaný předmět

Další otrava novičokem v Británii: Londýn chce informace od Ruska

 Vyšetřování otravy v jihoanglickém Salisbury


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).