Menu Zavřít

Metnar zváží budoucnost armádního historika Stehlíka, který měl v resortu skončit

13. 11. 2019
Autor: čtk

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) zváží budoucnost ředitele odboru válečných veteránů Eduarda Stehlíka, který by měl v armádě do konce roku skončit. Nevyloučil dnes revizi návrhu. Rozhodnout chce v nejbližší době. Výbor mu dnes doporučil, aby vedení odboru neměnil. Poslanci také nechtějí, aby ředitel odboru byl na rozdíl od současnosti civilista, s čímž zatím ministerstvo počítá.

Stehlíkovi ke konci roku končí vojenský závazek, ministerstvo nepočítalo s jeho prodloužením. Zároveň chce úřad z funkce šéfa odboru učinit místo pro civilistu, nikoliv pro vojáka. Na Stehlíkovu podporu vystoupilo v minulých dnech několik politiků včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).

Důvěřujete české armádě?

Změny ve vedení odboru by podle návrhu ministerstva měly nastat od začátku ledna. Kromě takzvaného zcivilnění postu ředitele chce obrana snížit počet oddělení ze tří na dva. O návrhu bude rozhodovat vláda při schvalování takzvané systemizace služebních a pracovních míst, tedy úpravě počtu a umístění státních zaměstnanců.

Metnar na dnešním jednání výboru řekl, že řešení Stehlíkovy budoucnosti převzal a ještě definitivně nerozhodl. Poslancům, kteří se většinově v diskusi stavěli za Stehlíkovo setrvání, řekl, že si jejich názory rád vyslechne a možná budou vodítkem k jeho rozhodnutí.

Stehlík stojí v čele odboru od roku 2014. Minulý týden řekl, že mu neprodloužili závazek, a na konci roku proto skončí. Po přesunu funkce ředitele do civilní tabulky se může přihlásit do nového výběrového řízení. To nepředpokládá, protože je přesvědčen, že v čele odboru má být voják. Uniforma mu podle něj otevírá lepší možnosti při jednání s vojáky.


Přečtěte si komentář: Eduard Stehlík a Den válečných veteránů

Ondřej Stratilík


Metnar označil Stehlíka za výborného historika. Motivace ke změně podle něj vycházela ze zkušeností například policie, kde podobnou pozici také zastává civilista.

Otázka vedení odboru na výboru vyvolal živou diskusi. Předsedkyně výboru Jana Černochová (ODS) se vyslovila pro to, aby odbor vedl voják. Odmítla srovnání se zkušenostmi s policií. Opoziční poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) poznamenal, že Stehlíkovým odchodem by armáda ztratila jednu ze zásadních tváří, jež pomohla její popularizaci. Podle poslance Radovana Vícha (SPD) Stehlík za dobu svého působení v čele odboru dosáhl stropu své odbornosti a měl by být povýšen, najde-li pro něj armáda místo. Na jeho místo by měli přijít noví plukovníci.

Poslankyně a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) navrhla usnesení, které doporučilo ministrovi neměnit systemizaci odboru ani personální obsazení vedení. Usnesení podpořilo devět poslanců, tři se hlasování zdrželi.

Eduard Stehlík (*1965)
1989 občanský zaměstnanec Vojenského historického ústavu
1992 voják z povolání
1992 až 2012 Vojenský historický ústav (historik, zástupce ředitele, vedoucí oddělení)
2012 až 2013 Ústav pro studium totalitních režimů (1. náměstek ředitele)
2012 až 2014 poradce ministra obrany
2014 až 2019 ředitel Odboru pro válečné veterány ministerstva obrany

Čtěte také:

Nábor nových vojáků drhne. Přesto ho povedou dva generálové

BRAND24

Komentář: Velké oči armády aneb Kde ti mladí jsou?

Současná česká armáda je oproti té předlistopadové desetinová, a přesto o poznání silnější

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).