Menu Zavřít

Mayová a Juncker rozhýbali brexit. Tvrdá hranice v Irsku nebude

8. 12. 2017
Autor: čtk

Vyjednavači Británie a Evropské unie se dnes shodli na tom, jak bude rámcově vypadat smlouva o britském odchodu z unie. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po ranním jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovu oznámil, že v rozhovorech nastal dostatečný posun, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů po brexitu. Zda druhá fáze jednání skutečně začne, musí rozhodnout prezidenti a premiéři 27 zemí EU na summitu příští týden.

Výsledek první fáze brexitového vyjednávání označil Juncker před novináři za kompromis. Mayová posun uvítala s tím, že Londýn má zájem o hluboké a speciální partnerství.

Zahájení druhé fáze jednání o brexitu, která se soustředí na budoucí vztahy Británie s EU, musí schválit příští týden vrcholní představitelé zemí EU. „Jsem si jist, že náš pohled budou sdílet,“ prohlásil Juncker.

Na uzavření první fáze se chtěli původně Juncker a Mayová domluvit už v pondělí. Kvůli odporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje menšinovou vládu v Londýně, ale jednání tehdy ztroskotala. DUP se nelíbila dohoda v otázce režimu na hranici Severního Irska s Irskou republikou. Mayová v noci na dnešek s předsedkyní DUP vyjednala kompromis, se kterým následně odjela do Bruselu.


Evropský orgán pro bankovnictví v Praze nebude. Česká metropole vypadla v prvním kole

 Evropský orgán pro bankovnictví (EBA)


Spokojenost s ním dnes kromě Fosterové vyjádřil také irský premiér Leo Varadkar. Dublin podle něj dosáhl v první fázi rozhovorů o brexitu všeho, čeho chtěl. Irsko usilovalo o zachování volného režimu bez kontrol na hranici se Severním Irskem. Ve druhé fázi rozhovorů Dublin podle Varadkara zůstane „ostražitý“.

Kromě hraničního režimu se Mayové a zástupcům EU podařilo dosáhnout dohody i o řešení dvou dalších velkých témat první etapy rozhovorů: práv občanů EU v Británii a Britů v unii a finančního vyrovnání. Oficiální text nezmiňuje sice žádnou konkrétní částku, v médiích se ale objevuje 40 až 60 miliard eur (bilion až asi 1,5 bilionu korun).

Britští politici, kteří před loňským referendem podporovali odchod své země z EU, se na hodnocení vývoje neshodují. Ministři Boris Johnson a Michael Gove premiérku Mayovou podpořili. Bývalý předseda UKIP Nigel Farage ale řekl, že Británii čeká druhá fáze „ponížení“. Sponzor kampaně za brexit Arron Banks dokonce Mayovou označil za zrádkyni.


Vyjednávání o vyrovnání bylo dlouhé a tvrdé:

EU a Británie údajně vyjednaly účet za brexit. Vládní činitel to popírá

 Vyjednavači o brexitu: David Davis za Británii a Michel Barnier za EU

BRAND24


Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn se k vývoji jednání přímo nevyjádřil, zdůraznil ale, že chce po brexitu udržet s Evropou „blízký vztah“. Starosta Londýna Sadiq Khan vyjádřil zklamání nad tím, že chce Británie opustit i celní unii a jednotný trh. K setrvání v nich vyzvala také skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že v rozhovorech o brexitu začíná postupně vítězit zdravý rozum. Mluvčí německé vlády upozornil, že navzdory pokroku toho před vyjednávači ještě mnoho zůstává.

Komentář: Czexit není pro mladý


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).