Menu Zavřít

Orbánův Fidesz obhájil ústavní většinu v maďarském parlamentu

9. 4. 2018
Autor: čtk

Konzervativní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána obhájila v nedělních parlamentních volbách ústavní většinu mandátů. Po sečtení 99 procent hlasů má v koalici s křesťanskými demokraty 134 křesel ze 199, což je těsně nad hranicí dvoutřetinové většiny. Podle pozorovatelů OBSE byla základní práva celkově respektována, nicméně podmínky pro opozici nebyly rovné.

Orbán se již v neděli před půlnoci prohlásil za vítěze a v projevu řekl, že drtivé vítězství jeho strany je příležitostí bránit zemi. „Je to historické vítězství a příležitost chránit Maďarsko,“ uvedl premiér, který kampaň založil na důsledném odmítání vstřícné přistěhovalecké politiky Evropské unie a na kritice nynějšího vedení společenství.

S velkým odstupem skončilo na druhém místě radikální nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), které získalo 25 křesel. Třetí je koalice vedená socialisty se ziskem 20 poslaneckých mandátů. Vedení socialistické strany v čele s předsedou Gyulou Molnárem v reakci na porážku oznámilo rezignaci.

Drtivé vítězství Orbánovy strany předčilo očekávání expertů, podle nichž vysoká volební účast nahrávala spíše opozici. Premiérovi kritici se obávají, že mu třetí termín v řadě podpořený ústavní většinou dává možnost dalšího omezování nezávislosti médií či justice.

Mluvčí Fideszu János Halász dal hned najevo, že se na charakteru politiky strany nic nezmění. Sdělil, že prvním legislativním počinem nového parlamentu by už v květnu mohlo být schválení zákona, jehož cílem je omezit migraci.

Orbánovi k volebnímu úspěchu gratulovala řada evropských politiků, včetně českého prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Přání pokračovat s ním ve spolupráci dala najevo drtivá většina, nejen ti, kteří s politikou Budapešti souhlasí, ale i ti, kteří k ní mají výhrady - jako předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nebo německá kancléřka Angela Merkelová.


Vesnická megalomanie i mistrovství světa. Orbán loví body sportem

 Maďarský premiér Viktor Orbán při slavnostním otevření Pancho Areny ve vesnici Felcsút


V čele potěšených gratulantů stanul polský premiér Mateusz Morawiecki, vláda jehož strany Právo a spravedlnost (PiS) je stejně jako Orbánův kabinet v posledních letech kritizována Evropskou komisí kvůli autokratickému způsobu vládnutí a silnému protiimigračnímu postoji.

Vítězství Orbána a jeho Fideszu přivítali mezi jinými srbský prezident Aleksandar Vučić, nizozemský nacionalista Geert Wilders a šéfka francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Přidal se i Manfred Weber, předseda největší politické skupiny v Evropském parlamentu, Evropské lidové strany (EPP), v níž jsou také Juncker a Merkelová. Gratuloval taky německý ministr vnitra a šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer.

Mezi vyloženě negativně reagující politiky se zařadil lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, který varoval před šířením „panikaření a podkopávání hodnot“ po vzoru Maďarska i jinde v Evropě.

Podobně reagoval německý tisk. Die Welt například napsal, že Orbán si Maďarsko podrobil svojí vizí 'neliberální demokracie'. „Jeho volební vítězství ho posiluje, aby maďarskou vůdcovskou demokracii vyvezl do celé Evropy. A má učenlivé žáky, jak se ukazuje v Polsku a dalších státech Visegrádu,“ dodal list.

BRAND24

Podobně polský liberální deník Gazeta Wyborcza upozornil, že Orbánovo vítězství znamená zakonzervování jeho „systému, který bude ovlivňovat celý region střední a východní Evropy a z něhož budou, stejně jako dosud, ve velkém čerpat rovněž populisté v Polsku, Česku či na Slovensku“.

Přečtěte si také:

Přisadil si i Obrán. Vidím v tom Sorosův rukopis, řekl k situaci na Slovensku

Bruselská inkvizice neuspěje. Orbánovo Maďarsko stojí za Polskem

Souboj o Sorosovu univerzitu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).