Menu Zavřít

Kyberúřad názor nezměnil. Huawei stále považuje za bezpečnostní riziko

14. 2. 2019
Autor: čtk

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dnes odeslal Huawei požadovanou odpověď na dopis, v němž čínská firma požadovala zrušení nebo úpravu varování, které NÚKIB vydal v prosinci. Úřad své stanovisko nezměnil, technologie čínské společnosti Huawei považuje nadále za bezpečnostní riziko.

„Dnes v odpoledních hodinách odeslal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost odpověď na dopis společnosti Huawei. Jelikož jsme nezaznamenali žádné skutečnosti, které by nás vedly ke změně stanoviska obsaženého ve varování ze 17. prosince 2018, naše stanovisko je neměnné a varování zůstává i nadále v platnosti,“ uvedl mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Huawei požadoval odpověď do dneška. Její přijetí odpoledne potvrdila mluvčí firmy Magda Teresa Partyka. Společnost ji podle ní v současné době analyzuje a připravuje další kroky.

Podle Huawei varování českého úřadu porušilo mezinárodní právo, firma hrozí Česku arbitráží. Na základě varování NÚKIB některé státní instituce omezily používání produktů firem Huawei a ZTE, například Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně. Proti varování vystoupilo čínské velvyslanectví.


Přečtěte si komentář k tématu:

Jak krteček přidusil pandu

Ondřej Stratilík


Mediální zástupce Huawei Filip Matys již dříve uvedl, že dopis není ultimátem. Nehrozí podle něj, že by třeba Huawei omezila podporu svých technologií používaných v českých telefonních sítích.

Varování NÚKIB před technologiemi zmíněných firem se týkalo systémů zařazených do tzv. kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií. Vláda v lednu uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských firem.

BRAND24

Dále čtěte:

Kauza Huawei: Kanadský velvyslanec v Číně rezignoval

Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu, ohroženy jsou investice Škody Auto i PPF

Vyjádření ke schůzce s Babišem bylo nešťastné, řekl Petříček čínskému velvyslanci

Trump zvažuje, že americkým firmám zakáže používat vybavení od Huawei a ZTE

Zeman zkritizoval ve vánočním projevu „špiónománii“ a protivládní demonstrace

Opozice: Babišův postoj k Huawei je neodpovědný a servilní

USA vyšetřují Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem

Huawei získala zakázku ministerstva vnitra, nabídla nejnižší cenu

 Huawei, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).