Menu Zavřít

Katalánští separatisté: Ztráta autonomie je státním převratem

21. 10. 2017
Autor: čtk

Španělský premiér Mariano Rajoy oznámil, že sesadí katalánskou regionální a omezí působnost tamějšího parlamentu. Katalánští separatisté označili rozhodnutí ústřední vlády za státní převrat a nástup totalitarismu. Katalánský premiér Carles Puigdemont označil postup Madridu za „nejhorší útok“ proti Katalánsku od dob diktatury Franciska Franka.

Puigdemont označil aktivaci článku 155, za „nejhorší útok“ proti Katalánsku od dob diktatury Franciska Franka. Dále ve svém vystoupení řekl, že Katalánci nemohou opatření španělské vlády akceptovat. Rozhodnutí Rajoyovy vlády podle něj odporuje principům právního státu.

Puigdemont označil Rajoyův pokus Katalánsko „ponížit“ za „útok proti demokracii“. Podle agentury AP skrytě pohrozil vyhlášením nezávislosti a vyzval poslance katalánského parlamentu, aby se tlaku Madridu nepodvolili. Chce svolat katalánský parlament, aby opatření Madridu probral a reagoval na něj.

„Pojďme dnes, více než kdy jindy, bránit demokracii a občanská a politická práva,“ reagoval na plán Madridu na twitteru katalánský vicepremiér Oriol Junqueras. Politik ze separatistické Republikánské levice Katalánska (ERC) přislíbil účast na plánované demonstraci v Barceloně a „postavit se tak totalitarismu“.

Předsedkyně ERC Marta Rovirová prohlásila, že Rajoyovy kroky představují „státní převrat“, který má za cíl rozdrtit katalánskou samosprávu a její tužbu odtrhnout se od Španělska.


Komentář: Vzkaz z Barcelony

 Páral


ERC je součástí vládní aliance Společně pro ano (JXSí) katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který má ve 21:00 SELČ reagovat na záměry Rajoyovy vlády. Puidgemont se rovněž slíbil zúčasnit demonstrace.

Barcelonská starostka Ada Colauová, která kritizovala Puigdemontovo vyhlášení nezávislosti na základě kontroverzního referenda z 1. října, které vzápětí pozastavil, odsoudila i dnešní Rajoyovo rozhodnutí. Podle ní jde o „vážný útok“ proti katalánské regionální autonomii.

BRAND24

V Madridu Rajoyovo oznámení kritizovala opoziční protestní strana Podemos, jejíž zástupce Pablo Echenique oznámil, že se tím jen zvýší úsilí této formace, aby padla Rajoyova vláda. Naopak strana centristická strana Ciudadanos opatření uvítala. Její předseda Albert Rivera se tím ukončí rozbroje v Katalánsku a vrátí tak klid do podnikatelských sfér v regionu.

O situaci v Katalánsku dále čtěte:

Katalánci oznámili oficiální výsledky referenda: 90 procent pro nezávislost

Nezávislost není pro každého. Katalánsko může postihnout odchod firem

Katalánci přišli o nejsilnější hlas. Vzali jim fotbal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).