Menu Zavřít

Hrozby Tchaj-wanu i přísliby zahraničním investorům. Začal sjezd čínských komunistů

18. 10. 2017
Autor: ČTK

V Pekingu začal sjezd vládnoucí Komunistické strany Číny, od něhož se čeká upevnění moci prezidenta Si Ťin-pchinga a výměna většiny představitelů stálého výboru politbyra strany, který určuje dění v zemi. Si na úvod týdenního kongresu pochválil politiku současné moci i budování nelegálních ostrovů v mezinárodních vodách v Jihočínském moři. Tchaj-wanu vzkázal, že jeho snahy o nezávislost jsou marné. Slíbil ale také, že Peking usnadní přístup zahraničním investorům.

Si ve svém úvodním projevu prohlásil, že boj proti korupci „drtivě nabral na síle“. Během jeho pěti let ve funkci se trestu za přijímání úplatků dočkaly tisíce úředníků včetně vysokých funkcionářů. Klíčová postava protikorupčního snažení a jeden z nejbližších prezidentových spolupracovníků Wang Čchi-šan by měl přitom být vzhledem k věkovému pravidlu mezi těmi členy výboru politbyra, které kvůli překročení 68 let věku čeká výměna.

Právě Wang by však mohl podle části pozorovatelů ve funkci zůstat, čímž by Si porušil zmíněné neformální pravidlo a mohl si tak připravit pozici pro vlastní setrvání ve funkci po dovršení zmíněného věku.

Prezident se dnes nezvykle otevřeně vyjádřil k hospodářským a sociálním výzvám, které stojí před druhou nejsilnější ekonomikou světa. Mezi nimi jmenoval rostoucí příjmovou nerovnost, problémy s nezaměstnaností, nedostatečnou vzdělaností či zdravotní péčí. Čína podle něho posílí tržní orientaci směnného kurzu své měny a finančního systému a rovněž uvolní pravidla pro přístup zahraničních investorů.


Čína zastrašuje akademiky, kteří kritizují komunistickou vládu:

Nový nepřítel Číny: Peking zastrašuje akademiky po celém světě

Dalajlama Tändzin Gjamccho v Praze v roce 2016 na konferenci Forum 2000.


Si během projevu, v němž nastolil priority čínské vládnoucí strany na příštích pět let, také zdůraznil, že Peking nesleví z politiky jedné Číny a nebude tolerovat žádné snahy o nezávislost Tchaj-wanu, kterým úspěšně bránil celých pět let jeho vlády. Pochvalně se rovněž vyjádřil o čínské výstavbě umělých ostrovů ve sporné oblasti Jihočínského moře či o plánech na vybudování nové Hedvábné stezky, infrastrukturního projektu spojujícího Čínu s Evropou a Afrikou.

Sjezd se jako obvykle koná za zavřenými dveřmi a nejdůležitějším úkolem téměř 2300 účastníků bude volba nového ústředního výboru s více než dvěma stovkami plnohodnotných členů. Výbor pak jmenuje nejužší vedení, jímž je 25členné politické byro a sedmičlenný stálý výbor politbyra. Jeho složení a případní noví členové budou známi až na závěr sjezdu 24. října.

BRAND24

Přečtěte si také:

Zprávy z Číny pro Západ: pomáhají s nimi „asistenti“ placení Pekingem

Čína hrozila Česku kvůli dalajlamovi. Nechtěla, aby se scházel s politiky

Herman: Zeman mi vyhrožoval. Sejdu-li se s dalajlamou, přijde strýc o vyznamenání

Disent tolerovat nebudu, řekl čínský prezident obyvatelům Hongkongu

 Carrie Lamová a Si Ťin-pching při uvedení Lamové do funkce správkyně Hongkongu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).