Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Bohemia Energy: Z malé firmy mezi stovku největších

V roce 2005 první – a dnes v segmentu domácností a malých a středních firem největší…

Jablotron: Z půdy rodinného domku mezi renomované výrobce

Ryze česká technologická společnost s dvoumiliardovým obratem, vlastním vývojem i výrobou…

Česká zbrojovka a.s.: Nadnárodní firma s regionální odpovědností

Česká zbrojovka a.s. Uherský Brod je dlouhodobě nejdůležitější český výrobce a současně…

 GDPR - ilustrační foto
GDPR - ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz

Hospodářská komora kritizuje GDPR: Stát svým přístupem podnikatele znevýhodnil

13. března, 16:07 - čtk
 GDPR - ilustrační foto
GDPR - ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz
13. března, 16:07

Hospodářské komoře vadí, že Parlament zrušil sankce pro veřejnou správu za porušení nových pravidel ochrany soukromí, zatímco podnikatelé se žádného zvýhodnění nedočkali. Podle komory je to další z řady příkladů, kdy stát podnikatele znevýhodňuje oproti ostatním.

Komora v něm reagovala na úterní rozhodnutí Sněmovny, která na návrh Senátu zrušila v zákoně navazujícím na evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) sankce pro úřady veřejné správy včetně obcí a krajů. Unijní nařízení to umožňuje, zároveň však ukládá pokutovat firmy podle jejich obratu až do výše až 20 milionů eur (zhruba 500 milionů korun).

Komora označila tento rozdílný přístup za nepřijatelný. Podle ní obce a státní úřady s osobními údaji pracují v mnohem větší míře než řada podnikatelů. „Schválené znění takzvaného adaptačního zákona k GDPR považujeme za flagrantní příklad nerovného přístupu státu,“ uvedl v prohlášení předseda komory Vladimír Dlouhý.

Kontrolní orgány by podle něj měly při udělování pokut postupovat selektivně. „Správný přístup k sankcím za porušení GDPR by měl stanovit obecný strop pro každé dílčí porušení zákona. Orgán ukládající pokutu by teprve při stanovení její konkrétní výše měl přihlížet k okolnostem, zejména k míře společenské nebezpečnosti, způsobené újmě, míře subjektivního zavinění i finanční způsobilosti viníka,“ dodal Dlouhý.


Přečtěte si: Dnes buďme ještě veselí. Stát utrácí za platy ve státní správě, o prosperitu se nestará


Hospodářská komora usiluje o to, aby Úřad pro ochranu osobních údajů při kontrolách podnikatelů postupoval zdrženlivě. Podle komory by měl na možné pochybení při zpracování osobních údajů zpočátku upozornit a dát podnikateli lhůtu na nápravu. Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Ivana Janů již dříve zdůraznila, že úřad při udělování pokut přistupuje přiměřeně a pokutu v dosud platné maximální výši deseti milionů korun nikomu neudělil. Rovněž nová maximální sankce je podle Janů určena spíše pro nadnárodní společnosti, které osobní data využívají a případně s nimi obchodují bez vědomí svých klientů.

Komora již dříve upozornila, že za zavádění opatření souvisejících s GDPR podnikatelé utratí celkem zhruba 25 miliard korun, které mohli investovat jiným způsobem.

Čtěte také:

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

Další slídil: komu patří osobní údaje sebrané automobily


Čtěte také

 Nejvíc práce pro imigranty je na stavbách a v těžebním průmyslu

Stavební boom v Nur-Sultanu přilákal miliony imigrantů. Pojítkem je ruština

Velká země, málo obyvatel, hodně pracovních příležitostí. Znovu nastartovaný hospodářský…

před 1 hodinou

 Česká národní expozice na ploše 256 metrů se zaměřila především na inovace a moderní technologie v duchu konceptu Czech Republic: The Country For The Future

Česko se představilo jako partner veletrhu v Šanghaji

Lasery, optika, biotechnologie, letadla. Nejen ty představila společná česká expozice na…

před 1 hodinou

 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Vesmír jako nové bojiště. Státy NATO budou společně operovat i v kosmu

Severoatlantická aliance rozšíří prostor svého působení do vesmíru. Shodli se na tom dnes…

20. listopadu 2019

 Šéf centristického uskupení Modrá a bílá Benny Ganc

Izrael míří k předčasným volbám, Benny Ganc vládu nesestavil

Šéf centristického uskupení Modrá a bílá Benny Ganc dnes informoval izraelského…

20. listopadu 2019

 Elektrárna Chvaletice

Ministerstvo zrušilo výjimku pro Chvaletice, případ vrátilo úřadu k projednání

Ministerstvo životního prostředí zrušilo rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje o…

20. listopadu 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Kdy vzroste rodičovská o 80 tisíc? A koho se zvýšení bude týkat?
Kdo musí platit rozhlasové a televizní poplatky nejen v nájmu?
Minimální mzda v roce 2020: kdy se dovíme její výši?
Nezkusíte energii ze Slunce?
Kdy letos chodí Mikuláš?
Auta
Nejméně a nejvíce spolehlivá auta podle TÜV: Porsche 911 na…
Audi RS Q8 oficiálně: Nejrychlejší SUV Ringu má 600 koní, sofistikovaný podvozek a spoustu karbonu
Alfa Romeo modernizovala Stelvio i Giulii. Zvenku to ale téměř nepoznáte
Ford Mustang Mach-E vs. 5.0 V8 vs Tesla a spol: Srovnání cen a parametrů nejen s konkurenčními elektromobily
Modernizované Muzeum DAF se otevřelo pro návštěvníky
Hry pro příležitostné hráče