Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Antorini: Ztělesnění rafinovanosti a ryzího luxusu

Módní značka Antorini představila v nové kolekci podzim/zima 2019 luxusní kabelku Chantal…

MBA v oblasti lidských zdrojů: prestiž a kvalita na Ústavu práva a právní vědy

Mezi nejžádanější profesní programy patří MBA Řízení lidských zdrojů a personální…

Zmrzlina vrací podnikatelům vstupní investici už za půl roku

Záleží samozřejmě na atraktivitě místa, dobrém produktu a dodržování propracovaného know…

 GDPR - ilustrační foto
GDPR - ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz

Hospodářská komora kritizuje GDPR: Stát svým přístupem podnikatele znevýhodnil

13. března, 16:07 - čtk
 GDPR - ilustrační foto
GDPR - ilustrační foto
Autor: Profimedia.cz
13. března, 16:07

Hospodářské komoře vadí, že Parlament zrušil sankce pro veřejnou správu za porušení nových pravidel ochrany soukromí, zatímco podnikatelé se žádného zvýhodnění nedočkali. Podle komory je to další z řady příkladů, kdy stát podnikatele znevýhodňuje oproti ostatním.

Komora v něm reagovala na úterní rozhodnutí Sněmovny, která na návrh Senátu zrušila v zákoně navazujícím na evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) sankce pro úřady veřejné správy včetně obcí a krajů. Unijní nařízení to umožňuje, zároveň však ukládá pokutovat firmy podle jejich obratu až do výše až 20 milionů eur (zhruba 500 milionů korun).

Komora označila tento rozdílný přístup za nepřijatelný. Podle ní obce a státní úřady s osobními údaji pracují v mnohem větší míře než řada podnikatelů. „Schválené znění takzvaného adaptačního zákona k GDPR považujeme za flagrantní příklad nerovného přístupu státu,“ uvedl v prohlášení předseda komory Vladimír Dlouhý.

Kontrolní orgány by podle něj měly při udělování pokut postupovat selektivně. „Správný přístup k sankcím za porušení GDPR by měl stanovit obecný strop pro každé dílčí porušení zákona. Orgán ukládající pokutu by teprve při stanovení její konkrétní výše měl přihlížet k okolnostem, zejména k míře společenské nebezpečnosti, způsobené újmě, míře subjektivního zavinění i finanční způsobilosti viníka,“ dodal Dlouhý.


Přečtěte si: Dnes buďme ještě veselí. Stát utrácí za platy ve státní správě, o prosperitu se nestará


Hospodářská komora usiluje o to, aby Úřad pro ochranu osobních údajů při kontrolách podnikatelů postupoval zdrženlivě. Podle komory by měl na možné pochybení při zpracování osobních údajů zpočátku upozornit a dát podnikateli lhůtu na nápravu. Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Ivana Janů již dříve zdůraznila, že úřad při udělování pokut přistupuje přiměřeně a pokutu v dosud platné maximální výši deseti milionů korun nikomu neudělil. Rovněž nová maximální sankce je podle Janů určena spíše pro nadnárodní společnosti, které osobní data využívají a případně s nimi obchodují bez vědomí svých klientů.

Komora již dříve upozornila, že za zavádění opatření souvisejících s GDPR podnikatelé utratí celkem zhruba 25 miliard korun, které mohli investovat jiným způsobem.

Čtěte také:

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

Další slídil: komu patří osobní údaje sebrané automobily


Čtěte také

 Skládka plastového odpadu

Válka o petky: kdo a proč brání zavedení záloh na plastové lahve

Snaha zavést zálohy na plastové PET lahve naráží na odpor ministerstva životního…

před 3 hodinami

 Sazka má zájem o provozování loterie v Turecku - ilustrační foto

Sazka chce provozovat státní loterii v Turecku. Podala nabídku do tendru

Česká loterijní společnost Sazka Group má zájem o provozování státní loterie v Turecku.…

před 4 hodinami

 První poslední Petra Weikerta

Miliarda na suchu

Kontroloři nejvyššího kontrolního úřadu udělali zajímavý výpočet, když za sebe seřadili…

před 4 hodinami

 Americký prezident Donald Trump

Vzácná shoda. Trump se s demokraty dohodl na rozpočtu a dluhovém stropu

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a zástupcům opozičních demokratů v Kongresu se…

před 5 hodinami

Návštěvníci letištního hotelu Haneda se nově mohou ubytovat v pokoji s vlastním leteckým simulátorem.

Pilotem z ložnice. Japonský hotel nabízí pokoj s vlastním leteckým simulátorem

Cestujete na dovolenou, ale více než pobyt v cílové destinaci si užíváte let letadlem?…

před 5 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Kupujeme letenky levně
Kolik za svoz odpadu zaplatíte ve vašem městě?
Jak probíhá kontrola na nemocenské
Vybíráte peníze z bankomatu cizině?
Jaký typ tepelného čerpadla použít ve vašem domě?
Auta
Brusel jako ukázka moderní mobility: Celoplošný limit 30 km…
Audi SQ7 po faceliftu: Změnilo se všechno možné, dieselový osmiválec ale (naštěstí) zůstal
Baterie elektroaut jsou jako v mobilech: Nabíjení na 100 % i rychlonabíjení jim škodí
Kia nabízí nový Ceed v akci se zvýhodněním až 35 000 Kč
Video: Škoda Scala v losím testu obstála. Porazila novou Mazdu3 i Kiu Ceed
Hry pro příležitostné hráče