Menu Zavřít

Hamáček: Spor o obsazení ministerstva zahraničí vyřešíme až po volbách

31. 8. 2018
Autor: čtk

Předseda ČSSD Jan Hamáček chce spor o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) do čela ministerstva zahraničních věcí řešit až po komunálních a senátních volbách. Předsednictvo ČSSD poté žádné další usnesení nepřijalo. Jednání, kterého se neúčastnili všichni členové stranického orgánu, trvalo zhruba dvě hodiny.

„Úkolem politiků je pokusit se dohodnout a nezatěžovat veřejnost, nebylo by vhodné zatěžovat horkou fázi kampaně,“ řekl Hamáček po jednání vedení strany. Zopakoval, že se snažil spor s prezidentem Milošem Zemanem urovnat. „K dohodě je ale třeba více aktérů,“ konstatoval. Jednání se účastnil také Poche, podle Hamáčka se zapojoval do diskuse a „je součástí toho procesu“.

Poche uvedll, že je rád, že za ním ČSSD téměř jednomyslně stojí. Na sociálních sítích potom zmínil, že ho mrzí neúčast místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly na dnešním jednání. Podle Zimoly má sociální demokracie Hradu navrhnout jiného kandidáta.

Poche předpokládá, že se v budoucnu ministrem zahraničí stane. „Jinak bych v té práci nepokračoval,“ řekl Poche České televizi s poukazem na své působení na ministerstvu, kde je nyní politickým tajemníkem.


Přečtěte si komentář: Senátní partie

 Weikert


Nechat řešení sporu až na dobu po komunálních a senátních volbách doporučilo předsednictvu už předcházející zasedání stranického grémia. Někteří straníci před jednáním vyjádřili obavy, že by například výměna pražského sociálního demokrata Pocheho mohla ohrozit výsledky voleb v hlavním městě.

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

BRAND24

Zeman v polovině července řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, ponechává čistě na něm. Hamáček situaci v čele diplomacie označuje za dočasnou, jako nejzazší termín pro její trvání několikrát zmínil konec letních prázdnin.

Přečtěte si také:

Komentář: Slibotechna tour

Nekontrolovaná migrace je pro Česko hrozbou, říká Hamáček. Chce omezovat její příčiny

Obliba Babiše klesla, přesto zůstává nejpopulárnějším politikem

Program vlády má jen dva body: zrušit Babišovo stíhání a rozmnožit jeho majetek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).