Menu Zavřít

Gorsuch byl schválen do nejvyššího soudu USA, odporu demokratů navzdory

7. 4. 2017
Autor: čtk

Senát USA dnes definitivně schválil nominaci konzervativního soudce Neila Gorsuche do amerického nejvyššího soudu. Kandidát navržený prezidentem Donaldem Trumpem získal jednomyslnou podporu republikánů, díky jejichž hlasům prošel i přes odpor demokratů.

Ve stočlenném komoře Kongresu získal Gorsuch podporu 54 senátorů, přičemž republikáni disponují 52 hlasy. „Bude pro soud nepředstavitelným přínosem,“ pronesl na adresu devětačtyřicetiletého bývalého federálního odvolacího soudce šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell.

Nový soudce nahradí loni zesnulého Antonina Scaliu a doplní počet členů nejvyšší soudní instance v USA na devět. Přechodně vyrovnaný poměr hlasů mezi konzervativci a liberály Gorsuchovým příchodem opět převáží směrem k linii, která je spíše v souladu s přesvědčením Trumpových republikánů. Díky svému relativně nízkému věku může Gorsuch v doživotně vykonávané funkci strávit několik desetiletí.

„Proces schvalování soudce Gorsuche byl jedním z nejtransparentnějších v historii a jeho nestranná povaha, výjimečný intelekt, bezkonkurenční integrita a kariéra dokazující jeho nezávislost z něj činí dokonalou volbu pro nejvyšší soud této země,“ uvedl v prohlášení prezident Trump.


USA jsou připraveny znovu zaútočit v Sýrii. Čtěte více


Gorsuch, který je znám jako obránce náboženských svobod a zastánce soudního přezkumu vládních regulací, ve více než měsíc trvajícím schvalovacím procesu nezískal podporu demokratů. Někteří z nich mu vyčítali rozhodnutí z minulosti, která podle nich naznačovala, že by v nejvyšší soudní instanci mohl přispět k opětovnému postavení potratů mimo zákon, anebo že bude stát na straně zbraňové lobby.

Část demokratů však přiznávala, že je proti němu z čistě politických důvodů a nikoli kvůli faktickým námitkám. Řada členů opozice má republikánům za zlé, že loni nenechali hlasovat o soudci Merricku Garlandovi, kterého na uvolněné místo u nejvyššího soudu nominoval Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama. „Dnes byla poprvé v historii dokončena krádež křesla nejvyššího soudu, což hluboce poškodilo integritu soudu,“ komentoval výsledek v narážce na Garlandův osud demokratický senátor Jeff Merkley.

Kvůli mnohaměsíčnímu blokování Garlanda ze strany republikánů se uprázdněné soudcovské křeslo zaplní po téměř 14 měsících, což je nejdelší doba od roku 1862, kdy v USA byla občanská válka.

CONTENT24

Zákonodárci Trumpovy strany kvůli Gorsuchovu zvolení porušili dlouholetou tradici a schválili změnu pravidel, díky níž jim k potvrzení soudce stačila prostá většina hlasů a nepotřebovali třípětinovou, jak je obvyklé.

Dále čtěte:

Trump nominoval soudce Nejvyššího soudu. Konzervativci budou mít převahu

Nejbohatší sponzoři republikánů jdou proti Trumpovi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).