Menu Zavřít

Glosa: Proč nejste v Sýrii? vynadal Babiš vojákům. Neposlal jste nás tam

15. 10. 2019
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš vyčinil generalitě, proč Česká republika nevyslala své vojáky, aby kontrolovali problematické turecké tažení v Sýrii. Zahraniční mise přitom musí schválit vláda.

“Proč jsme naše vojáky neposlali do té oblasti?” obořil se Babiš na desítky nejvyšších armádních velitelů, kteří slavili v pražském hotelu DAP sté výročí založení generálního štábu, a svého ministra obrany Lubomíra Metnara. “Kdybyste tam byli, nemuseli by tam teď umírat lidé,” dodal premiér.

Mělo by se Česko vojensky angažovat v turecko-syrském pohraničí?

Ač dřív s plánem tureckého prezidenta Erdogana na vyčištění syrského pohraničí od Kurdů souhlasil, nyní už kroky Ankary hodnotí jako “absolutně nepřijatelnou operaci.”

Pokud by chtěla česká armáda vyslat vojáky do zahraničí, musí návrh nejdřív odkývnout vláda - tedy i premiér Babiš - a následně i poslanci a senátoři. Ve výjimečných případech u operací trvajících maximálně 60 dnů stačí souhlas kabinetu.

BRAND24

Andrej Babiš se tak diví něčemu, co mohl on sám změnit. Jeho hnutí velí ministerstvu obrany už od začátku roku 2014, navíc se často pyšní tím, jak se potkává s evropskými a světovými lídry. Pokud tak nechápe, proč čeští vojáci nejsou na turecko-syrském pomezí, měl by se ptát především sám sebe.

Čtěte další texty Ondřeje Stratilíka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).