Menu Zavřít

Francouzské dluhy s českou příchutí. Le Penová má vrátit peníze od První česko-ruské banky

12. 2. 2020
Autor: Shutterstock.com

Šéfka francouzského Národního sdružení (dříve Národní fronta) Marine Le Penová má problém. Měla by vrátit devět milionů eur (asi čtvrt miliardy korun), které jí v roce 2014 půjčila na volební kampaň První česko-ruská banka sídlící v Moskvě. Ta mezitím zkrachovala stejně jako její česká dcera ERB Banka.

Půjčku ale teď místo banky vymáhá společnost Aviazapchast, která se specializuje na dodávky a servis letadel a leteckého příslušenství. Mimo jiné dodává leteckou navigaci a náhradní díly do letadel do Indie, afrických zemí, ale také do Sýrie.

Podle amerického think-tanku German Marshall Fund má majitel Aviazapchastu Valerij Zacharenkov přímé vazby na ruské tajné služby. German Marshall Fund také zjistil, že hodnota půjčky francouzské straně Marine Le Penové je totožná se ziskem Aviazapchastu před zdaněním v roce 2016. Tehdy mimochodem První česko-ruská banka ztratila svou bankovní licenci.

Aviazapchast začal pohledávku po Francouzích vymáhat loni v prosinci. Letos začátkem června by mělo v Moskvě proběhnout první soudní jednání ve věci. Za zmínku ještě stojí, že ultrapravicová strana Marine Le Penové byla dlouho známá svou náklonností k Rusku a Putinovu režimu. Ovšem Le Penové se v roce 2017 nepodařilo stát se francouzskou prezidentkou a od té doby žádného většího politického úspěchu nedosáhla.

BRAND24

"Půjčka nemá rozhodně nic společného s politikou pana Putina," řekl bývalý pokladník francouzského Národního sdružení Wallerand de Saint Just.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).