Menu Zavřít

Europoslanci odmítli podpořit kontroverzní směrnici o copyrightu

5. 7. 2018
Autor: ČTK/AP

Evropští poslanci dnes nepodpořili kontroverzní návrh pravidel týkajících se autorských práv na internetu. Chystaná směrnice dává vydavatelům právo na spravedlivý podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty. Platformám ukládá povinnost řešit, zda obsah nahraný uživateli neporušuje autorská práva. Úprava budí velké emoce, někteří poslanci dostali před hlasováním i desítky tisíc e-mailů.

Text už prošel právním výborem parlamentu, ale poslanci si dnes vyhradili právo jednat o něm v září i na plénu a přijít s pozměňovacími návrhy. To kritici návrhu vidí jako šanci sporná ustanovení směrnice otupit nebo úplně zrušit.

Návrh budí velké emoce. Poslanci čelili silnému tlaku různých lobbistických skupin, jejich schránky zaplavily tisíce e-mailů od zastánců i odpůrců normy. „Někteří z nás dostali i 60 tisíc e-mailů,“ řekl europoslanec a předseda právního výboru Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Kritici návrhu tvrdí, že povede k cenzuře internetu. Jeho zastánci naproti tomu soudí, že výsledkem nových pravidel bude lepší ochrana autorských práv v internetovém prostředí. K podporovatelům směrnice patří i česká Unie vydavatelů. Naopak například Seznam.cz je proti ní.

Parlament dnes na plénu ve Štrasburku hlasoval pouze o své pozici k návrhu. Nepustil ho rovnou do třístranného jednání mezi Evropskou komisí, členskými státy a parlamentem. Z 627 přítomných poslanců z celkových 751 návrh zamítlo 318 poslanců, pro bylo 278 a 31 se zdrželo.

„Velký úspěch. Vaše protesty zafungovaly,“ napsala na twitteru německá europoslankyně za Piráty Julia Redaová, která vystupovala proti směrnici. Podle českých Pirátů ukázal Evropský parlament racionální přístup. „Předchozí rozhodnutí (právního) výboru vzbudilo obavy, že se EU rozhodne jít cestou cenzury,“ uvedli Piráti v prohlášení.


11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Protest proti falešným účtům na facebooku


Podle francouzského křesťanskodemokratického poslance Philippa Juvina je naopak smutné, že parlament „podlehl řízené manipulaci“ lobbistů z řad velkých internetových hráčů. Za ty jsou považovány firmy jako je například Facebook nebo Google.

Některým poslancům vadila především skutečnost, že o textu neměli možnost jednat. „Obrací se na mě denně řada občanů, kteří vyjadřují obavy z několika článků přijatého stanoviska (právního výboru). Proto považuji za důležité, aby proběhla diskuse,“ sdělila česká poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Evropská úprava autorského práva podle europoslance Svobody „ustrnula někde kolem roku 2000 na technologiích jako je satelitní nebo kabelové vysílání“, ale na šíření děl chráněných autorskými právy připravena není. „A právě to je cílem této směrnice - tedy přizpůsobit právo internetovému prostředí,“ řekl Svoboda. Podle něj nelze vyloučit, že směrnice v některých oblastech může představovat určitá omezení proti současnému stavu. „Nejde ale o cenzuru,“ zdůraznil Svoboda.

BRAND24

Podle českého poslance Jiřího Paynea (Svobodní) se však EU pod záminkou ochrany autorských práv pokouší získat část zisků velkých internetových společností a zároveň chce zavést dohled nad sdílenými informacemi, což je první předstupeň cenzury. „Výsledkem bude zhoršení komfortu evropských uživatelů internetu a další zaostávání Evropské unie,“ řekl Payne.

Dále čtěte:

Zacíleno na Česko: platforma Viber v tuzemsku hledá partnery pro nový byznys

WhatsApp přišel o šéfa. Koum měl prý problémy se strategií Facebooku

Lepší než Google: startup Primer zaujal i CIA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).