Menu Zavřít

Den D pro gaye a lesby. Poslanci začali debatovat o možnosti manželství pro homosexuály

14. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Poslanecké návrhy na uzákonění manželství jako svazku muže a ženy i na uzákonění možnosti manželství pro stejnopohlavní páry budou čelit snahám o zamítnutí už v prvním čtení. Sněmovna obě předlohy projednává společně. Vzhledem k počtu přihlášek do debaty dnes dolní komora diskusi o ústavní novele a novele občanského zákoníku nedokončí.

Sněmovna neschválila požadavek předsedy Pirátů Ivana Bartoše, aby poslanci mohli projednávat předlohy i po 19:00, kdy obvykle končí jednací den. Poslanci se často přou mezi sebou prostřednictvím krátkých takzvaných faktických poznámek. Do řádné debaty jsou aktuálně přihlášeny dvě desítky poslanců.

„Novela je zásadní pro stejnopohlavní páry, pro jejich děti,“ uvedla předlohu o manželství i pro homosexuály Radka Maxová (ANO). Podepsalo ji 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Hlavní autor návrhu na ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy Marek Výborný (KDU-ČSL) naopak mluvil o manželství jako o konzervativní, ale nikoli přežilé hodnotě. „Manželství muže a ženy má typicky potenciál naplnit všechny hlavní funkce rodiny,“ uvedl. Tuto novelu listiny práv a svobod podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, hnutí ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN.

„Hájíme tady hodnoty. Hodnoty jsou pro mě svoboda a rovnost,“ podpořil v následné debatě uzákonění manželství všechny páry Bartoš, který navrhl zamítnutí ústavní novely Výborného. Požadavek na zamítnutí možnosti manželství pro všechny páry naopak vzešel od poslanců ODS. „Manželství je svazkem muže a ženy, samo slovo manželství vzniklo ze slov muž a žena,“ řekla Zuzana Majerová Zahradníková (ODS). Následně se také tázala, co přijde příště. „Sňatky s dětmi? Polygamie?“ ptala se.


Proti ruské homofobii: gayům a lesbám mají pomoct youtubeři

Pochod LGTB, ilustrační foto


Poslanec TOP 09 Dominik Feri zase zdůraznil, že tradiční rodinu neohrožují stejnopohlavní manželství, ale rozvody. Jiří Dolejš (KSČM) mluvil o vývoji společnosti a o symbolickém zrovnoprávnění homosexuální menšiny. „Vývoj a progresivní vývoj je možný, ale to neznamená, že je správný,“ podotkl k tomu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Patrik Nacher z hnutí ANO připomněl, že chystá návrh, který by vedl k narovnání práv všech párů, u stejnopohlavních by se ale nejmenovalo manželství.

Předseda SPD Tomio Okamura se vyslovil pro Výborného návrh. Varoval, že uzákonění manželství pro homosexuály by mohlo vést do budoucna ke zrušení definice pohlaví. „Připadá mi za hranou tahat sexualitu do politiky. Muž bude mužem vždy a žena ženou,“ prohlásil. Poslankyně ANO Karla Šlechtová Okamurovi opáčila, že se neřeší sexualita, ale rovnost a rovnoprávnost.

Novela občanského zákoníku předpokládá, že homosexuálové by měli v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo.

Cílem návrhu v podstatě konkurenčního ústavního zákona je podle předkladatelů doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy. Autoři poukazují na historické zakotvení manželství jako v zásadě trvalého svazku jednoho muže a jedné ženy zejména v evropském civilizačním okruhu.

BRAND24

Dále čtěte:

Prahou prošel průvod hrdosti Prague Pride Parade. Zúčastnily se desetitisíce lidí

Pansexuál, sapiosexuál, ekosexuál. Co je za boomem pohlavních identit?

 Třetí pohlaví, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).