Menu Zavřít

ČNB mění strategii, po letech začne nakupovat zlato

Autor: ČTK

Centrální banka má poprvé v novodobé historii v úmyslu nakupovat zlato. Dosud ho ve státních rezervách jen ubývalo. Na konci dubna se zlaté rezervy smrskly na 275 tisíc trojských uncí, což je pouhých 11,2 procenta proti stavu při vzniku České republiky. Významnou změnu v přístupu centrálních bankéřů potvrdila týdeníku Euro sama banka.

„Primárním cílem nového postupu pro držbu zlatých zásob je udržet objem zlata ČNB na určité minimální úrovni. Podíl zlata na devizových rezervách centrální banky však zůstane i nadále nízký,“ řekla týdeníku Euro mluvčí České centrální banky (ČNB) Petra Vodstrčilová. „Budeme dokupovat zlato tak, aby nedocházelo k jeho dalšímu úbytku v devizových rezervách," doplnila.

První úvahy, že by se zlato do rezerv dokupovalo, se objevily v roce 2018. Teprve loni ale záměr schválila bankovní rada. První nákupy proto mohou začít až letos. Vedle významných odprodejů z minulosti dosud zlata ze státních rezerv ubývalo zejména kvůli výrobě mincí. Z trezoru ČNB tak každý rok zmizí stovky kilogramů žlutého kovu. Například loni se zásoby snížily o 764 kilogramů a letos už stihla ČNB spotřebovat dalších 155,5 kilogramu. Dalšímu úbytku už chce nově banka zabránit.

V objemu držených rezerv se Česko řídí metodikou Mezinárodního měnového fondu. "Z hlediska celkových rezerv by nemělo zlato tvořit více než dvě až tři procenta celkových devizových rezerv centrálních bank,“ vysvětlila Vodstrčilová. Aktuálně se přitom zlato na celkových devizových rezervách podílí z 0,2 procenta. Celkové devizové rezervy ČNB ke konci dubna dosahovaly 145,703 miliardy dolarů.

Rozhodnutí centrálních bankéřů přichází v době, kdy jsou ceny zlata na historickém vrcholu. V českých korunách v květnu překonalo hranici 45 000 Kč za trojskou unci, v dolarech je pak se sumou 1768 USD na nejméně sedmiletém maximu. Výhled Bank of America navíc uvádí, že jeho cena poroste i nadále a příští rok může stát i tři tisíce dolarů za trojskou unci. Z aktuálního rozhodnutí ČNB lze usuzovat, že podobnými výhledy disponují i centrální bankéři.

Aktuálně Česká republika drží v rámci devizových rezerv 7,8 tuny zlata. Ještě ve druhé polovině 90. let to přitom bylo 70 tun. V letech 1997 a 1998 ale po zvážení poklesu významu zlata jakožto rezervního aktiva 56 tun rozprodala. Od roku 2005 se pak zlatý poklad ztenčil o zhruba šest tun.

Více o změně strategie ČNB, vysoké poptávce i cenách zlata čtěte v hlavním tématu aktuálního vydání týdeníku Euro (24/2020).

➡️ v elektronické verzi je ke stažení: www.alza.cz/euro

➡️ do schránky s poštovným zdarma: www.send.cz/archiv/euro

BRAND24

➡️ předplatné s dárkem ?: www.europredplatne.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).