Menu Zavřít

Hamáček v čele ČSSD. Spolu se Zimolou budou jednat o vládě s ANO

18. 2. 2018
Autor: čtk

Sociální demokracii povede dosavadní místopředseda strany a místopředseda Poslanecké Sněmovny Jan Hamáček. V druhém kole hlasování na dnešním mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové získal potřebný nadpoloviční počet hlasů a porazil bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Ten bude jeho statutárním zástupcem. Sjezd nové vedení pověřil, ať s hnutím ANO jedná o vládě.

Hamáček dostal podle oficiálních výsledků volby 272 z 516 platných hlasů. Zimolu volilo 224 delegátů sjezdu. Lístky si vyzvedlo 527 delegátů. Ke zvolení tak bylo třeba 264 hlasů.

„Přistupuji k vaší důvěře s pokorou,“ řekl v děkovném projevu Hamáček. Slíbil, že začne pracovat už od pondělí. Poděkoval také další šestici kandidátů na předsedu za férový souboj a Zimolovi k výsledku.

„Byl to souboj argumentů,“ řekl Hamáček. Doufá, že ČSSD vyjde ze sjezdu jednotná a se silným týmem ve vedení. Do něj nikoho nepodpořil. Zimola delegáty požádal o důvěru ve volbě prvního místopředsedy.

A sjezd mu vyhověl. Bývalý jihočeský hejtman získal 335 hlasů a porazil poslance a někdejšího brněnského primátora Romana Onderku, kterého podpořilo 134 delegátů.

Jednejte o vládě!
Sjezd ČSSD pověřil nového předsedu strany Jana Hamáčka jednáním o vládě s ANO a dalšími stranami. Kabinet se nesmí opírat o hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). ČSSD současně vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby.

„Problematika trestně stíhaného člena vlády není problémem ČSSD. Vznikl v hnutí ANO. Očekáváme, že nám během jednání kolegové z ANO odpoví, zda a jak chtějí problém řešit,“ řekl Hamáček.

Hamáček a jeho statutární zástupce Jiří Zimola dostali na návrh nového předsedy strany od sjezdu pověření jednat s ANO a dalšími stranami. Jejich cílem má být zajistit stabilní prostředí pro budoucnost České republiky a prosazení maxima z programu sociální demokracie.

Za programové priority ČSSD pro jednání o budoucí vládě Hamáček označil zahájení masivní výstavby družstevních a nájemních bytů, řešení problému exekucí a zrušení nevyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. „Chceme se také bavit o příjmové stránce. Z republiky odtéká několik stovek miliard ročně do zahraničí formou dividend nebo odkloněných zisků a na to se chceme podívat a část těch peněz udržet v ČR a investovat je do školství, zdravotnictví,“ řekl Hamáček.

Zimola dodal, že ČSSD při jednáních odmítne privatizaci zdravotnictví a vyvádění jeho lukrativních částí z veřejného do soukromého sektoru.

O vstupu do vlády mají podle vyjednaných podmínek rozhodnout všichni sociální demokraté v závazném referendu. „Vláda s účastí nebo podporou ČSSD se nesmí opírat o hlasy SDP,“ stojí v závěrečném bodu usnesení.

Na pozice ve vedení ČSSD následně rezignovali všichni místopředsedové z původního vedení, tedy Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Birke a Petr Dolínek. O funkce místopředsedů by se mohly ucházet tři desítky kandidátů. Předsednictvo tak bude známo později. Další sjezdový den je naplánován na 7. dubna.

Zimola byl dlouhodobým kritikem dosavadního vedení ČSSD, delegáty dnes zaujal mimo jiné projevem, při kterém část přednesl v růžových brýlích, jak podle něj situaci hodnotilo dosavadní vedení strany. Po volbě předsedy vystoupil na pódiu spolu s Hamáčkem a vyjádřil zájem o post jeho prvního zástupce.


Jaké byly projevy hlavních kandidátů?

Zimola byl vtipný i úderný, Chovanec zdrženlivý, Hamáček sliboval sjednocení

 Jiří Zimola v růžových brýlích na sjezdu ČSSD


„Se vší pokorou přijímám vaši důvěru a chci vás stejně jako Honzu (Hamáčka) ujistit, že na sebe beru závazek jasné týmové práce,“ uvedl po zvolení do funkce Zimola. Delegáty ubezpečil, že jejich důvěru bere jako závazek a udělá všechno pro to, aby se ČSSD zvedla ze dna a už v podzimních volbách přesvědčila občany, že má smysl ji volit.

Už v prvním kole volby neuspěl dosavadní úřadující šéf strany Milan Chovanec, který ČSSD vedl od loňské rezignace tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky.

BRAND24

Mladý sociální demokrat Hamáček

Nový předseda ČSSD Jan Hamáček se narodil 4. listopadu 1978 v Mladé Boleslavi. Studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor překladatelství - tlumočnictví/ekonomie (nedokončil).

Působil jako místopředseda Poslanecké sněmovny (od listopadu 2017); předseda středočeské krajské organizace strany (od prosince 2016); místopředseda ČSSD (od března 2015; funkci obhájil loni); zastupitel Mladé Boleslavi (od října 2010); poslanec (poprvé zvolen v roce 2006, poté dvakrát obhájil, znovu zvolen i loni).

V letech 1996 až 2001 působil jako praktikant v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto; od roku 1998 si vydělával jako překladatel z angličtiny; v letech 2002 až 2004 byl tajemníkem klubu ČSSD v zastupitelstvu Středočeského kraje, poté působil ve funkci vedoucího zahraničního oddělení ČSSD (2004-2006) a byl poradcem pro zahraniční politiku tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka (2005-2006); v roce 2006 byl poprvé zvolen do Sněmovny, od prosince 2012 byl jejím místopředsedou, do stejné funkce byl zvolen i po loňských volbách; po celé funkční období 2013 až 2017 byl předsedou Sněmovny.

Členem ČSSD je od roku 2001, od roku 1998 byl členem Mladých sociálních demokratů (MSD), kterým v letech 2002 až 2006 předsedal; ve volebním období 2010 až 2013 byl stínovým ministrem obrany ČSSD; v roce 2010 působil také jako ústřední volební manažer ČSSD.

Je ženatý, má dva syny.

Hamáček je označován za diplomatického a zahraničněpolitického experta ČSSD. Podle tisku patří mezi „umírněné“ sociální demokraty. V listopadu 2013 se v 35 letech stal nejmladším předsedou Sněmovny v historii ČR, před ním tento primát patřil sociálnímu demokratovi Miloslavu Vlčkovi, který byl v roce 2006 zvolen do čela poslanců ve věku 45 let.

Hovoří anglicky, španělsky, německy a francouzsky, ovládá základy ruštiny a polštiny.

Dále čtěte:

Zeman na sjezdu vyzval sociální demokraty, aby s ANO vyjednávali o vládě

 Miloš Zeman na sjezdu ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).