Menu Zavřít

Komentář: Bydlení v Česku řeší hlavně centrální bankéři. Tak to nemůže zůstat

10. 12. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Tvrzení sociologů, že krize bydlení bude pro lidi naléhavější než všechny politické krize nebo nové zelené náboženství, není mimo. Stejně jako varování, že právě bydlení či spíše jeho nedostatek bude celosvětově v budoucnu základem sociální nerovnosti, hlavním zdrojem frustrace mladé generace, potenciálních nepokojů, a tedy i politickou prioritou.

Bydlení je základní lidská potřeba. A schopnost či možnost pořídit si vlastní byt souvisí s celou řadou dalších lidských potřeb - většina z nás potřebuje nějaké „hnízdo“, než se začne množit, a při neexistenci penzijní reformy chceme mít i nějaké zajištění na stáří.

Západní experimenty s vyvlastňováním bytů, zastropováním výše nájmů nebo zdaněním tzv. investičních bytů už tomu nasvědčují. I u nás v posledních měsících politické strany vymýšlejí, jak přes bydlení oslovit mladé. Lidovci by jim dávali milionovou půjčku, která by se jim umazávala podle počtu dětí - kdyby zplodili tři, nemuseli by splatit nic.

Potřebuje Česko zákon o sociálním bydlení?

Je otázkou, jak takové sociální experimenty a další nápady zafungují. Když třeba na Západě zkoušeli přenést péči o ty slabší na developery a požadovat, aby 30 procent bytů vyčlenili na sociální účely, zjistilo se, že na to doplatila střední třída, protože soukromý investor náklady promítl do cen těch ostatních bytů. Jinde vznikaly speciální zadní vchody pro „sociály“ a podobně.

My stojíme na začátku. Zcela bezradní, jak ukazuje aktuální dění. Pokusy státu podpořit bydlení selhávají - Státní fond podpory bydlení zavedl půjčku pro mladé, jenomže v Praze by si za ni člověk nepořídil snad ani koupelnu. Po roce se ukázalo, že o půjčky není zájem.

Selhal také program, který měl vybudit obce, aby se po třiceti letech pustily do výstavby vlastních bytů. Je příliš složitý a starostové o dotace nestojí. A tak vlastně něco dělá jenom Česká národní banka, která se snaží, aby se lidé shánějící čím dál dražší bydlení nezadlužili příliš.

Sama ČNB si ovšem uvědomuje, že její opatření působí trochu „nelidsky“, a tak třeba navrhuje, aby banky mohly dávat mladým 90procentní hypotéky bez omezení. Alespoň něco, chtělo by se říci, ale systémové to fakt není. A tak se zdá, že teze z knihy Milenci a vrazi z dob socialismu, kde se lidé dělí na ty s kvartýrem a na ty druhé, nás asi nemine.

Čtěte také:

Hypoteční zádrhel: předčasné splácení úvěrů banky připraví o miliardy

Cena za úspěch. Pražské nemovitosti se stávají trofejními aktivy

Praha odebere městské byty soudcům a státním zástupcům. Pronajme je sociálně slabým

BRAND24

Hypotéku má každý pátý Čech, ukazuje průzkum. Uvažuje o ni deset procent lidí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).