Menu Zavřít

Britský ministr: Odmítnutí dohody o brexitu ochromí zemi, v EU můžeme i zůstat

11. 1. 2019
Autor: čtk

V dohledu je také možnost, že Británie z Evropské unie neodejde. Prohlásil to dnes britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Podle něj by taková možnost mohla nastat v případě, že poslanci příští týden odmítnou brexitovou dohodu, což by mohlo vést k ochromení země.

Británie, která je pátou největší ekonomikou světa, má z EU odejít 29. března. Hrozí však, že půjde o odchod neuspořádaný, neboť rozvodovou dohodu, kterou s Bruselem dojednala premiérka Theresa Mayová, poslanci příští týden pravděpodobně odmítnou.

„Pokud bude tato dohoda odmítnuta, je pravděpodobnější, že se vystavíme riziku brexitové paralýzy, a pokud to nastane, nikdo neví, co by se mohlo stát. Velké riziko a obavy lidí spočívají v tom, že ve skutečnosti nedostojíme tomu, pro co lidé hlasovali,“ řekl Hunt televizi Sky News.

BRAND24

V jiném rozhovoru Hunt poznamenal, že parlament, v němž vládní Konzervativní strana nemá většinu, pravděpodobně nepřipustí, aby země z EU odešla bez dohody. „Myslím, že nyní se jeví mnohem méně pravděpodobným, že by parlament připustil výsledek bez dohody,“ řekl Hunt BBC.

Dále čtěte:

Ekonomičtí bubáci roku 2019: Čína, brexit a krize evropské měny

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Tvrdý brexit by měl výrazné dopady na rozpočet EU v roce 2020, upozorňuje Oettinger

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).