Menu Zavřít

Babiš vyhověl Šlechtové. Po ministrech chce náklady na cesty, poradce i reprezentaci

17. 5. 2018
Autor: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v souvislosti s žádostí ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) ministry, aby vyčíslili náklady na své zahraniční i domácí cesty. Babiš se podivuje, že žádost Šlechtová kolegům nesdělila osobně na vládě.

Dnes odpoledne po příletu ze summitu Evropské unie a západního Balkánu novinářům Babiš řekl, že se rozhodl prověřit ministerské útraty v širším měřítku a ne jen ohledně nákladů za letenky. „Řešme to komplexně,“ řekl s tím, že se ale podivuje, jakým způsobem ministryně Šlechtová k problému přistoupila. „Nechápu, proč to paní ministryně neřešila na vládě, ale řeší to takovouto, řekněme neobvyklou cestou,“ dodal s tím, že si to mohli vyřešit mezi sebou.

Šlechtová ve středu Babiše požádala v otevřeném dopise, aby zadal vyhodnocení nákladů všech ministerstev minulé vlády na pracovní cesty. Požadavkem se brání obvinění z nehospodárnosti při využívání VIP služeb. Lidové noviny totiž napsaly, že jako ministryně pro místní rozvoj využívala na letišti VIP služeb, stát za to zaplatil asi 310 tisíc korun. Babiš to označil po jednání vlády za plýtvání.

Šlechtová informace označila za nehorázné a účelové a napsala, že je proti ní jako člence vlády a ministerstva obrany vedena útočná diskreditační kampaň. Lidové noviny patří do vydavatelství Mafra, které vlastnil Babiš a stejně jako další majetek ho vložil do svěřenského fondu.


Přečtěte si komentář: Karla + Miloš = Velká světová láska

Ondřej Stratilík


Babiš se již ve středu pozastavil nad formou, jakým ho Šlechtová k zajištění informací vyzvala. Dnes v dopise zaslaném členům vlády či jejich sekretariátům poznamenal, že moc nerozumí tomu, proč ministryně svou žádost členům vlády nesdělila osobně, „jak to děláme my všichni“.

Ministry zároveň prosí, aby podle požadavku Šlechtové „na svých resortech spočítali náklady na zahraniční a tuzemské pracovní cesty ministrů, včetně využití leteckých tříd a vládní letky a nákladů na doprovod a související servisní služby“. Údaje chce Babiš za celé období minulé vlády i dobu činnosti současného kabinetu.

BRAND24

Zároveň přidal své dva požadavky na vyčíslení všech externích poradenských a PR smluv navázaných přímo na ministra a na vyčíslení útrat za reprezentační fond kabinetu ministra. Vyúčtování chce mít k dispozici do pondělí 28. května.

Přečtěte si také:

Čistka pokračuje. Babišova vláda zprostila funkce ředitele civilní rozvědky

Úřednická čistka. Kabinet zruší 14 sekcí a desítky míst na ministerstvech i na Úřadu vlády

Babiš: EU by měla dát balkánským zemím termíny přijetí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).